Beqir Sina: Ja tarifat e reja të aplikimit për shtetësi amerikane

18
Sigal

ATALANTA GA: Shërbimet e Shtetësisë dhe Emigracionit të SHBA-së , njoftojnë se disa aplikacione do të bëhen më të shtrenjta, duke përfshirë formularin I-130 për të afërmit joshtetas, dhe Kartën jeshile, e passaportën amerikane, do të rriten me më shumë se 25 përqind në 675 dollarë.

Punëdhënësit do t’i nënshtrohen një “tarifë programi azili” prej 600 dollarësh për formularët I-129 – një peticion për të punësuar përkohësisht joemigrantë – dhe I-140, një peticion për emigrantët që të punësohen dhe të fillojnë rrugën drejt qëndrimit. Tarifa është e përjashtuar për organizatat jofitimprurëse dhe është përgjysmuar për organizatat më të vogla.

Autorizimi i punësimit dhe lirimi paraprak me kusht, dy forma që më parë ishin falas, tani do të kushtojnë 260 dhe 630 dollarë, sipas organizatës Boundless Immigration. Njerëzit që dorëzojnë në internet kanë të drejtë për një zbritje prej 50 dollarësh.

USCIS thotë se disa tarifa të regjistrimit të emigrantëve janë planifikuar të rriten në javët e ardhshme për të kompensuar kostot operative, sipas Shërbimeve të Shtetësisë dhe Emigracionit të SHBA (USCIS), por avokatët e emigrantëve thonë se tarifat e reja të larta do të parandalojnë bashkimin familjar dhe do të vendosin më shumë barrë për punëdhënësit që punësojnë joshtetas.

USCIS publikoi një rregull përfundimtar në fund të janarit që do të rrisë koston e formularëve ligjorë për të kërkuar rregullimet e statusit dhe punësimit, si dhe përfitimet e emigrimit dhe natyralizimit të bazuar në familje. Tarifat premium do të hyjnë në fuqi në fund të shkurtit, me kostot e tjera që rriten në prill.

“Kjo do t’i vërë disa familje emigrante në një pozitë të vështirë. Familjet më të mëdha duhet të vendosin të paguajnë për aplikimet e anëtarëve të caktuar të familjes përpara të tjerëve, sepse nuk kanë mundësi t’i paguajnë të gjitha menjëherë, -“tha Adriel Orozco, këshilltari i lartë i politikave në Emigration Impact, një projekt i Këshillit Amerikan të Emigracionit.

Agjencia, e cila është pjesë e Departamentit të Sigurisë Kombëtare, financohet kryesisht nga tarifat e përdoruesve. Mbrojtësit e emigrantëve kanë këshilluar njerëzit që të paraqesin kërkesa sa më shpejt të jetë e mundur për të shmangur kostot e rritura, të cilat disa thanë se mund të dekurajojnë imigracionin në SHBA, mund të dëmtojnë komunitetet e imigrantëve dhe të inkurajojnë emigrimin e rrezikshëm të paligjshëm.

“Kjo është kryesisht për shkak se Kongresi ka dështuar të sigurojë fonde të qëndrueshme për USCIS për të ndihmuar në procesin e ngarkesës në rritje humanitare të agjencisë,” -tha Orozco.

Rregullimet e tarifave ndjekin një rregullore që do të rrisë tarifat e përpunimit të primit duke filluar nga 26 shkurt, në atë që agjencia pretendon se është në përgjigje të normave të larta të inflacionit vitin e kaluar. Hera e fundit që kostot e aplikimit u rishikuan ishte në vitin 2016. USCIS tha se “një rishikim gjithpërfshirës i tarifave dyvjeçare” përcaktoi se nuk po rikuperonte koston e plotë të ofrimit të shërbimeve të saj.

USCIS i ka bërë thirrje Kongresit që t’i sigurojë agjencisë fonde shtesë për të mbuluar mungesat e parashikuara.