Akulli po zhduket, zjarret po djegin pyjet më veriore të planetit, shkencëtarët: Arktiku është ngrohur më shpejt se çdo vend tjetër

41
Sigal

Ndërsa akulli i detit zhduket, Grenlanda shkrihet dhe zjarret djegin pyjet më veriore të planetit, hulumtimi i ri konfirmon atë që shkencëtarët po japin alarmin: Arktiku është ngrohur shumë më shpejt se pjesa tjetër e botës në dekadat e fundit.

Fenomeni, i quajtur përforcim Arktik, shkaktohet nga emetimet e nxehtësisë nga djegia e lëndëve djegëse fosile. Ritmi i rritjes së temperaturës rreth Polit të Veriut në dekadat e fundit ishte katër herë më i lartë se pjesa tjetër e planetit, zbuluan studiuesit në Institutin Meteorologjik Finlandez në një studim të botuar të enjten.

Një problem tjetër: modelet e klimës, të cilat shkencëtarët i përdorën për të parashikuar ndryshimet afatgjata, nuk po kapin këtë shkallë të lartë të ngrohjes, tha autori kryesor dhe studiuesi Mika Rantanen për CNN, i cili ishte pjesë e motivimit të këtij studimi. Kjo është shqetësuese sepse nëse modelet nuk mund të rikrijojnë atë që po ndodh tani, shkencëtarët nuk mund të jenë të sigurt në parashikimet e tyre afatgjata.
“Për shkak të kësaj mospërputhjeje, ne vendosëm që kjo duhet të korrigjohet,” tha Rantenen. “Kjo duhet të përditësohet.”