A do ta marrin fëmijët vaksinën anti Covid-19?

146
Sigal

A do të jenë në gjendje fëmijët të marrin vaksinat COVID-19?

Jo, deri sa të ketë të dhëna të mjaftueshme nga studimet për grupe të ndryshme moshe, të cilat do të shtrihen edhe vitin e ardhshëm.

Vaksina Pfizer e autorizuar në Sh.B.A këtë muaj është për personat 16 vjeç e lart. Testimi filloi në tetor tek fëmijët e moshës 12 vjeç dhe pritet të zgjasë edhe disa muaj. Administrata e Ushqimit dhe Barnave do të duhet të vendosë kur ka të dhëna të mjaftueshme për të lejuar përdorimin e urgjencave në këtë grupmoshë.

Në varësi të rezultateve, edhe fëmijët më të vegjël mund të regjistrohen për studim.

Moderna, e cila pritet të bëhet vaksina e dytë anti Covid-19 në SH.B.A, filloi regjistrimin e pjesëmarrësve të studimit të moshës 12 deri në 17 këtë muaj dhe do t’i gjurmojë ata për një vit. Testimi tek fëmijët më të vegjël se 12 pritet të fillojë në fillim të vitit 2021.

Mbetet e pasigurt nëse rezultatet për fëmijët më të vegjël do të vijnë në kohë që vaksinimet të fillojnë para vitit të ardhshëm shkollor. Rezultatet pozitive në studimet e të rriturve janë qetësuese dhe sugjerojnë se është e sigurt të vazhdohet me testimin e fëmijëve, tha Dr. Buddy Creech, një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në Universitetin Vanderbilt dhe drejtor i programit të tij të hulumtimit të vaksinave.

Edhe pse fëmijët zakonisht nuk sëmuren shumë nga COVID-19, ata mund të përhapin virusin tek të tjerët, tha Dr. Robert Frenck, i cili është studiuesi kryesor për studimin e Pfizer tek fëmijët në Spitalin e Fëmijëve Cincinnati. Të paktën 1.6 milion të rinj janë infektuar, 8,000 janë shtruar në spital dhe 162 kanë vdekur nga virusi, vuri në dukje ai.

“Kjo është me të vërtetë e rëndësishme, jo vetëm për veten e tyre, por edhe për shoqërinë,” tha Frenck.