Prof. Dr. Alqi Naqellari: Trump, ky personalitetbotëror, që zbuloi Amerikën e vërtetë

281

Trump, ky personalitet botëror që na zbuloi Amerikën e vërtetë

                                                                        Alqi NAQELLARI

Donald Trump është presidenti i 45-të i Shteteve të Bashkuara të Amerikës. Ky është viti i katërt i mandatit të tij. Në nëntor bëhen zgjedhje për Presidentin e ri. Ankthi i amerikanëve, por edhe i një pjese të njerëzimit, është përqëndruar në përgjigjen e pyetjes: a do jetë më Trump, President i USA –s ? Është shumë e rëndësishme përgjigjja dhe realiteti i kësaj pyetjeje, sepse viti 2020, është viti i një kthese të madhe në shoqërinë njerëzore. Fitorja e Trumpit do konsolidonte ecurinë e sigurtë të shoqërisë njerëzore drejt përparimit dhe bashkëpunimit reciprok, ndërsa humbja e Trump-it do vinte një pikëpyetje të madhe mbi të ardhmen e shoqërisë. Trump-i ishte fati i Amerikës dhe i gjithë botës. Kjo sepse ai i tregoi botës se çdo të thotë që një President të jetë vetëvetja, të jetë njeri, se cila është Amerika e vërtetë. Trump na shpalosi kontraditat e brendshme dhe të jashtme të Amerikës. Na tregoi se edhe në Amerikë ka të varfër, ka të papunë, ka të ndershëm dhe hajdutë, ka kriminelë dhe shkencëtarë, ka racistë, ka njerëz të aftë dhe të pa aftë, ka lajme të rreme dhe lajme të vërteta, ashtu si në çdo vend tjetër. Trump na solli modelin e një Presidenti të Shekullit të XXI, njeri i hapur, korrekt, konkret, me individualitet dhe integritet, që futet në twiter duke hedhur pas krahëve këshilltarët e tij dhe duke thënë hapur atë që mendon, duke komunikuar drejtpërsëdrejti me popullin, pavarësisht prej statusit të tyre, duke debatuar me mediet, duke mbrojtuar me pragmatizmin dhe vetëbesimin e tij, me inteligjencën e debatit të momentit, në çdo hap interesat e popullit amerikan, duke kërkuar reciprocitet dhe drejtësi në tregëti. Trump si një model i ri, i veçantë Presidenti, i paparë ndonjëherë, është Presidenti me komunikimin më të dendur, me informacionin më të shpejtw dhe kompleks që merr, me përgjigjet e shpejta dhe imponuese që jep, me kritikat më të mëdha dhe fjalët më ofenduese që janë thënë për ndonjë President, ashtu si me lëvdatat dhe mburrjet më të mëdha. Është Presidenti rreth të cilit janë shkruar me qindra artikuj, janë bërë qindra emisione dhe 51 libra, pa përfshirë librat e botuar prej tij. Është Presidenti tipik që flet me gjuhën e popullit dhe më i kuptueshmi prej tij. Eshtë Presidenti që ka punuar më shumë se çdo President për popullin e tij, që arriti ta çojë normën e papunësisë në nivele historike. Është Presidenti që guxoi t’i dalë përballw Gorrillës 800 paundshe Kineze, që t’i dalë përballw BE-së së plakur dhe të atrofizuar, duke i kërkuar të lëvizë nga vendi. Është Presidenti që ju tregoi të tjerëve se i madhi të kritikon dhe të ndëshkon. Është Presidenti që njeh forcën e tij dhe forcën e Shtetit Amerikan, që nuk abuzon me të, por e përdor në interes të njerëzimit, pavarësisht se nuk është politikan.  Amerikës i duhet ta rizgjedhw Trump-in, që të realizojë objektivat që i ka vënë vetes, i duhet njerëzimit si mbrojtës fanatik i tij. I duhet perspektivës së shoqërisë dhe ekonomisë botërore. Votimi kundër Trump-it do ishte një kthim në skllavërinë moderne të “qeverisë botërore”, e cila ka si synim kontrollin e shoqërisë njerëzore. Në këtë shkrim janë përdorur materiale të përzgjedhura nga interneti, pa cituar burimin.

Pikat e forta të Trump. Pikat e forta të tij përfshijnë të kuptuarit e gjërave që kanë rëndësi për shumicën e amerikanëve, ai ka aftësi të forta negociuese dhe një sfond të fortë biznesi  financiar. Ai qëndron i vendosur për atë që beson dhe nuk tërhiqet lehtësisht. Ai nuk pranon të ngacmohet nga ndonjë armik i perceptuar, brenda ose jashtë vendit. Ai është pragmatik. Shquhet për vetëbesim. Trump i kupton projektet e mëdha të ndërtimit. Futet në lojë me synim fitimin.

Arritjet. Sipas renditjes më të fundit të „Forbes“ të miliarderëve botërorw, Trump ka një pasuri të vlerësuar prej 3.1 miliardë dollarë, e fituar kryesisht në aktivitetin e pronave të palujtëshme, duke e bërë atë personin e 766 më të pasur në botë. Ai ka pasur një karrierë të suksesshme në TV. Sa i përket arritjeve të larta komplekse, është e vështirë të mendosh për këdo tjetër në Tokë që ka pasur një karrierë më të suksesshme nëse matni suksesin në bazë të famës, parasë dhe fuqisë.

Elektorati i qëndrueshëm dhe Trumpizmi. Trumpizmi, në mishërimin e tij origjinal, është i bazuar në proteksionizmin ekonomik të linjës së tij të politikës “Amerika e para” dhe kundërshtimin ndaj globalizmit, të dyja ndihmuan që të shtynin Trump-in në Shtëpinë e Bardhë në vitin 2016.

Përmbushës i premtimeve.  Papunësia në SHBA ka arritur në një rekord të ulët.

Akuzat e seksizmit dhe racizmit po funksionojnë në dobi të tij. Paradoksalisht, akuzat për seksizëm, racizëm, dhe mëkate të tjera liberale duken kaq qesharake, ato i japin atij një bukuri korrekte antipolitike.

Zhvendosjet gjeopolitike. Arritja kryesore e Trump ka qenë ngritja e makinës së SHBA-së për sundimin në botë. Një pjesë e këtij plani ka qenë një refuzim i projektit liberal “Lindja e Mesme e Madhe”, duke refuzuar të kryejë ndërhyrje ushtarake pa mbarim (me përjashtim të dy sulmeve në Siri) dhe të përqëndrohet në retorikë të ashpër dhe sanksione.

Autenticiteti. Trump është një udhëheqës autentik në mënyrën se si shumica e njerëzve përcaktojnë origjinalitetin. Përkundër modës për të ashtuquajturin origjinalitet, realiteti është se jetojmë në një botë jashtëzakonisht joautentike. Të gjithë e dimë se sa e vështirë është të marrësh një përgjigje të drejtpërdrejtë nga shumica e politikanëve. Por kjo jo aq me Trumpin. Kur ai shkon në Twitter, ai nuk do të mbajë njeri mbrapa. Ai na lejon të dimë saktësisht se çfarë mendon, pavarësisht nëse na pëlqen apo jo. Kur mendoni për këtë, ideja e personit më të fuqishëm në botë që ndan mendimet e tij drejtpërdrejt me masat është një fenomen i vërtetë shoqëror që mund të transformojë plotësisht të ardhmen e politikës.

Bashkëpunimi. “Amerika e para”, slogani i fushatës së Trump, thotë gjithçka. Ai nuk është shumë bashkëpunëtor, veçanërisht në skenën ndërkombëtare. Përveç miqësisë së tij të dukshme me Emmanuel Macron dhe përpjekjet e tij për ta detyruar Korenë e Veriut të heqë dorë nga programi i saj për armët bërthamore, rekordi i tij si bashkëpunëtor është shumë i dobët.

Kërkues i reciprocitetit. Mosmarrëveshjet e tij me udhëheqësit e tjerë të botës si Angela Merkel dhe Justin Trudeau janë të njohura. Ka vendosur tarifa tregtare ndaj Kinës dhe BE-së. Ka qortuar publikisht anëtarët evropianë të NATO-s për mos tërheqjen e peshës së tyre me shpenzimet e mbrojtjes. Ka tërhequr Sh.B.A nga marrëveshja e klimës në Paris dhe Marrëveshja e Tregtisë së Lirë të Amerikës së Veriut. Shtëpia e Bardhë duket se ka ekzistuar në një gjendje të vazhdueshme fluksi, për shkak të këshilltarëve që ose janë larguar nga puna ose janë larguar vetë. Duke thënë që, megjithatë, nuk është e qartë se bashkëpunimi është me të vërtetë një nga përparësitë e tij.

Autorësia. Çështja me Trump nuk është aq shumë sa që ai vetë nuk merr autorësi- pasi që ai e bën qartë këtë. Trump nënshkroi më shumë urdhëra ekzekutiv në 100 ditët e tij të para se çdo president që nga Lufta e Dytë Botërore.

Distancues. Ai gjithashtu është distancuar nga këshilltarët që nuk ndajnë këndvështrimin e tij. Një shembull është Gary Cohn, ish-këshilltari kryesor ekonomik, i cili dha dorëheqjen pasi ai nuk arriti ta bindte Trump që të braktiste planin e tij për të imponuar tarifa çeliku dhe alumini. Ndërkohë, pavarësisht se teknikisht është një president republikan, Trump ka pasur një marrëdhënie të ashpër me partinë e tij.

Vizioni. Askush nuk mund të thotë që Trump-it i mungon një vizion – vizioni i tij është “Amerika e Para”. Çfarë do të thotë kjo në praktikë? Do të thotë punë për amerikanët, një deficit më i vogël tregtar i Sh.B.A-së, një goditje e imigracionit të paligjshëm dhe fundi i kombeve të pavarura evropiane që të arrijnë sigurinë e tyre ushtarake në kurriz të buxhetit të mbrojtjes së SHBA.

Debatues imponues. Trump është jashtëzakonisht i talentuar të debatojë me kundërshtarët dhe t’ju imponohet atyre.  Mund të shihni debatin e tij me Ted Cruz.

Aftësi të menjëherëshme reaguese. Z. Trump është gjithashtu i aftë të reagojë ndaj një peizazhi politik në ndryshim dhe është në gjendje t’u shmanget polemikave që do të përfshijnë shumicën e kandidatëve.

Kontrolli i tij mbi sektorë të ndryshëm. Përmes strategjisë dhe ndikimit, ndryshimi i autoritetit u rrit edhe më shumë ndër vite. Ndryshimi i pakursyer por i sigurt nuk do të ndihmojë vetëm në parandalimin e problemeve të brendshme.

Pikat e dobëta të Trump. Dy dobësitë e tij më të mëdha janë mungesa e njohurisë dhe vetëbesimi për të besuar se ai e di atë që po flet.

Lufta e përjetshme me Kongresin. Pozicione të forta pro-Izraelit. Lufta tregtare me Kinën. Muri me Meksikën. Shëndetësia. Shëndetësia në Amerikë është ende në nevojë të dëshpëruar për reforma.

Ekologjia. Ndërsa lëvizja mjedisore forcohet në Perëndim (si në SH.B.A. ashtu edhe në Evropë), Trump është sulmuar gjithnjë e më shumë për “papërgjegjësinë” e tij mjedisore. Trump nuk është shumë i ditur jashtë fushave të tij të ekspertizës. Ai mund të jetë i egër dhe arrogant, është lehtësisht i angazhuar dhe i futur në konfrontime. Ai është i paqëndrueshëm. Ai nuk është i kujdesshëm me mendimet dhe fjalimet e tij. Ai mund të jetë herë vulgar dhe i pandjeshëm. Ai nuk është realist për kufizimet e tij.

Fuqia që ai shpërndau familjes së tij. Mbështetja e aleancave. Trump ndër vite ka bërë shumë armiq brenda dhe jashtë administratës së tij.

Media e shkruar për Trump.

Janë jo më pak se 51 libra kualifikues në lidhje me presidencën e Trump, duke përjashtuar veprat e vetë-botuara. 22 libra të rinj që zbulojnë punën e brendshme të administratës Trump. Më shumë se një duzinë bestseller detajojnë sfidat në mbulimin e kohës së Trump në detyrë, punën e brendshme të Shtëpisë së Bardhë dhe një epokë të re për demokracinë Amerikane. Punimet e shkruara nga vetë Trump, përfshijnë libra të financave personale, traktate të praktikave politike dhe autobiografi. Libri i tij i parë është botuar në 1987. Në lidhje me paraardhësin e Trump, Obamën janë 16 libra, prej të cilëve 2 janë shkruar prej tij.

Sipas një rankimi të Amazon deri në 5, librat pro dhe anti Trump kanë rezultatin: anti -44.9 pikë dhe pro -47.5 pikë. Kjo tregon se sundon pozitiviteti.

Librat anti Trump

 1. “Zjarr dhe tërbim: Brenda shtëpisë së Bardhë të Trump” nga Michael Wolff.
 2. “Frika: Trump në Shtëpinë e Bardhë” nga Bob Woodward.
 3. “Një besnikëri më e lartë. E vërteta, gënjeshtrat dhe udhëheqja”. James Comey
 4. “Çfarë ndodhi”. Hillary Clinton.
 5. “Një paralajmërim” nga Anonymous.
 6. Një gjeni shumë i qëndrueshëm. Testimi i Donald J. Trump i Amerikës”.Carol Leonnig, Philip Rucker

7.” Kërcënimi: Si e mbron FBI Amerikën në epokën e terrorit dhe Trumpit”. Andrew McCabe.

8.” E pabesueshme. Rreshtimi im në ballë  në fushatën më të çmendur në historinë amerikane”. Katy Tur

 1. “Turbullirat: Një llogari e Insajderit të Shtëpisë së Bardhë të Trump” nga Omarosa Manigault Newman.
 2. “Rasti i Rezikshëm i Donald Tramp: 37 Psikiatër Ekspert të Shëndetit Mendor vlerësojnë një President. Bandy Lee.

Këto janë vlerësuar me 44.9 pikë.

            Librat pro Trump

1.”Mosmarrëveshja e Shtypit”. Mark Levin

2.”Anije e budallenjve. Si një klasë egoiste e sundimit po e sjell Amerikën në prag të revolucionit”. Tucker Carlson.

3.” Nxitje: Si e majta lulëzon në urrejtje dhe dëshiron të na bëjë të heshtim”. Donald Trump Jr.

4.“Gënjeshtarët, Liruesit dhe Liberalët: Çështja kundër komplotit anti-Trump” nga gjykatësja Jeanine Pirro.

 1. “Mashtrimi Rus: Skema e paligjshme për të pastruar Hillary Clinton dhe Korniza Donald Trump ”nga Gregg Jarrett.
 2. “Shtetet e Bashkuara të Trump: Si Presidenti e shikon vërtet Amerikën”. Bill O’Reilly.
 3. “Profilet në Korrupsion: Abuzimi i pushtetit nga Progresivi i Amerikës”. Peter Schweizer.

8.” Gënjeshtra e madhe: Ekspozimi i rrënjëve naziste të së majtës amerikane”. Dinesh D’Souza.

 1. Vrasja e shtetit të thellë: Lufta për të shpëtuar presidentin Trump” nga Jerome Korsi.

10.” Spygate. Përpjekja e sabotimit të Donald Trump”. Dan Bongino and Co.

Këto janë vlerësuar me 47.5 pikë.

Dy librat e fundit  janë nga John Bolton dhe mbesa e tij Mary L. Trump.

            Libër për pakujdesitë e Trump

Në fjalimet e tij, intervistat dhe shumë tweet në platformën e mediave sociale në Twitter U. S. Presidenti Donald J. Trump, ka qenë shumë i pakujdesshëm me faktet. Kjo është vërejtur nga media të tilla si “New York Times”, “Washington Post”, dhe analistë të Revistës “Politico” dhe “Politifact”, të cilat postojnë rregullisht korrigjime. Keqkuptimet e bëra para dhe gjatë fushatës presidenciale 2016,  janë shënuar në një vëllim shoqërues të titulluar “Vendosja e së ardhmes së Amerikës: Një vlerësim i Presidencës së Trump”. Ky libër vazhdon me deklarata të diskutueshme të bëra që kur zoti Trump mori detyrën. Autori beson se një koleksion i tillë është i vlefshëm sepse shumë artikuj në agjendën e zotit Trump bazohen në “fakte”, të cilat lehtësisht dëshmohen se janë të gabuara.

Fjalët që përdoren për të tipizuar Donald Trump.

Një grup studiuesish amerikanë bënë një studim ku kërkuan nga lexuesit t’u japin mendimet e tyre rreth Donald Trump dhe ndikimin e tij në kulturën amerikane. Në katër muaj ata morën 630 përgjigje pro-Trump dhe 1.041 përgjigje kundër Trump.  Për Pro Tramp janë dhënë këto fjalë më të përdorëshme si përgjigje:  punët 123, Hillary Clinton 97, ndryshimi 73, biznesi 71, Obama 64, emigracioni 64, institucioni 64, shpresoj 62, i fortë 61, i paligjshëm 58.  Për anti Tramp janë përdorur këto fjalë si përgjigje: racizmi 236, urrejtja 187, negativi 127, i rrezikshëm 109, më i keq 105, narcisist 102, ngacmues 93, 83 injorant, i bardhë 79, dhuna 76.

 Fjalori që përdor Trump.

Ne jemi, megjithatë, të entuziazmuar të shqyrtojmë fjalorin unik që Trump ka sjellë në Zyrën Ovale- thekson Jennifer Sclafani një gjuhëtare në Universitetin Georgetown. Ajo thotë se “ai është interesant për mua sepse gjuhësisht, ai flet si të gjithë të tjerët, dhe ne nuk jemi mësuar ta dëgjojmë këtë nga Presidenti”. Në një farë mënyre, ai është njësoj si pjesa tjetër prej nesh sepse ai ka një repertor të caktuar fjalësh që vazhdojnë të shfaqen në gjuhën e tij të përditshme. Le t’i hedhim një vështrim 20 fjalëve më të përdorura të Donald Trump: Fitim. Budalla. I dobët. Humbës. Lajme të rreme. Shteti i thellë. Korrektësi. Kulloj Kënetën. I zgjuar. I ashpër. Rrezik. E keqe. Veteran. E mahnitëshme. Amerikë e shkëlqyeshme. Të jashtëzakonëshme. Të frikëshme. Ushtarake. Jashtë kontrollit.

15 gjërat më fyese që kanë dalë nga goja e Trump

 1. “Mbyllja totale dhe e plotë” e muslimanëve që hyjnë në Sh.B.A. 2. “Unë jam një negociator si ju njerëz”. Një nga shumë stereotipe hebraike. 3. “Zezakët”. “Kam një marrëdhënie të shkëlqyeshme me zezakët. 4. “Unë jam personi më pak racist që gjendet”. 5. ” Përtacia është një tipar në të zeza. Në të vërtetë është, unë besoj se”. 6. “një e zezë e arsimuar”… “Një i zi me arsim të mirë ka një avantazh të jashtëzakonshëm ndaj një të bardhë të arsimuar sa i përket tregut të punës”.7. “Ata janë përdhunues … disa, mendoj se janë njerëz të mirë”. 8. “Kam mijëra hispanikë që punojnë për mua”. 9. “Unë nuk kam një kockë raciste në trupin tim,”. 10. ‘Japs'”Kush e di? Unë dua të them, me të vërtetë, kush e di se sa do të paguajnë Japs për pronën e Manhattan këto ditë?”. 11. Për mënyrën e trajtimit të grave. “Ju duhet të trajtoni ‘si mut”, tha Trump në artikull për mikun Philip Johnson, i cili u përgjigj, “Do të bënit një mafioz të mirë”. 12. ‘Unë i dua gratë’. “Unë ushqej gra. Unë dua të ndihmoj gratë, “tha ai në një intervistë të 9 gushtit.”.
 2. “Rosie O’Donnell është e neveritshme. Dua të them, brenda dhe jashtë. Ju hidhni një sy asaj, ajo është e dobët. 14. “Kur burri largohet nga një grua”. “Kur një burrë largohet nga një grua, veçanërisht kur u perceptua se ai ka lënë një copë gomari – një e mirë! – Ka 50 përqind e popullsisë që do ta dojë gruan që ka mbetur.”
 3. Golfi dhe martesa. Trump i krahasoi marrëdhëniet homoseksuale me ndryshimin e shijeve në pajisjet e golfit. Ju i shihni këta lojtarë të shkëlqyeshëm me këta mashtrues me të vërtetë të gjatë, sepse ata nuk mund të fundosen më me tre këmbë. Dhe, e urrej atë. Unë jam një tradicionalist ”.

Nga sa cituam më lart, megjithë anët e tij të dobëta, Trump mbetet Presidenti më i skanuar i botës, njeri me virtyte, me më shumë arritje e surpriza, prandaj e meriton edhe një mandat të dytë.

Donald Trump do mbetet në histori, si një nga Presidentët më origjinalë, më të drejtpërdrejtë, më të hapur, më pragmatik dhe më të përkushtuar ndaj popullit Amerikan dhe botës në përgjithësi, si një risi në artin e drejtimit modern të shtetit.