Zyrtarët e lartë: Gjithsesi mafia po e shfrytëzon situatën e pandemisë në Itali dhe jo vetëm

181
Sigal

Në fillim të këtij muaji, pati një kortezh funerali në qytetin sicilian të Messinas, në kundërshtim me një bllokim mbarëkombëtar në Itali. Nuk ishte një kortezh i zakonshëm. Njerëzit po ecnin pas funeralit në respekt të një 70-vjeçareje, pjesë e një familjeje famëkeqe mafioze.

Zyrtarë të lartë antimafia dhe studiues kanë deklaruar se klanet mafioze tashmë po përfitojnë nga pandemia e koronavirusit, veçanërisht në jug të vendit. Ata po ofrojnë nevoja të përditshme në lagje të varfra, duke u ofruar kredi bizneseve në prag të falimentimit dhe planifikojnë të përfitojnë miliarda euro duke u grumbulluar në fonde stimulimi. Dega më e fuqishme e mafies, Ndrangheta, me qendër në Kalabri, mendohet se kontrollon 80% të tregut evropian të kokainës. Edhe pse pandemia e bënte më të vështirë shpërndarjen, ajo përfitoi nga bllokimi.

Gazetari Roberto Saviano, autor i Gomorrah tha: Mafia tjetër e Italisë, një ekspozim i mafies së Camorra në Napoli,  trafikantët përfituan nga mungesa e mbikëqyrjes së zbatimit të ligjit në porte dhe në aeroporte .

Ai shtron pyetjen: Kush po kontrollonte më shumë?

Shfrytëzimi i një nevoje të dëshpëruar për para.Grupet  mafioze janë shumë më tepër sesa trafikimi i kokainës. Ata janë ngulitur thellë në ekonomi. Ndërsa aktivitetet tradicionale mafioze si zhvatja mund të vuajnë gjatë pandemisë, do të ketë edhe mundësi të freskëta, tha Anna Sergi, pedagog i vjetër në kriminologji në Universitetin e Essex.

Franco Gabrielli, kreu i policisë italiane, tha se organizatat mafioze tashmë janë ngulitur thellë në pjesë të ekonomisë:  Që nuk janë bllokuar nga kufizimet e Covid-19: zinxhiri bujqësor-ushqimor, furnizimi me ilaçe dhe pajisje mjekësore, transporti rrugor.

“Shtëpi funerali ku ata investojnë, lavanderi spitalesh. Kompanitë e pastrimit në të cilat kanë investuar gjithmonë. Kompanitë e dërgesave të shpejta, stacionet e benzinës, ky është portofoli që ata kanë pasur për 10 vitet e fundit.”- u shpreh ai. Kështu është muskuli financiar i “Ndrangheta”, tha Gabrielli javën e kaluar, se mund të shfrytëzojë një nevojë të dëshpëruar për para të gatshme me të cilat përballen bizneset që nuk i kontrollon aktualisht.‘Në fund të urgjencës, organizatat kriminale mund të ndosin më tej ekonominë, duke kontrolluar kompanitë që më parë nuk ishin infiltruar brenda tyre.’-deklaroi ai.

Sergi thotë se krizat e kaluara kanë treguar se mafia mund të lëvizë më shpejt jashtë sistemit bankar dhe të kërkojë më pak garanci sesa bankat. Huadhënia e parave për ndërmarrjet e shqetësuara dhe pastaj gradualisht marrja nën kontroll e tyre është një taktikë mafioze e vajosur mirë. Nicola Gratteri, hetues antimafia dhe kreu i zyrës së prokurorit publik në Catanzaro, bizneset si restorantet dhe hotelet janë veçanërisht të prekshëm. Recesioni i fundit në vitin 2008, ofron një krahasim të rrallë.ma

“Organizata do të shkojë në një kompani në krizë dhe do të thotë: Ne nuk blejmë gjithçka, por do t’ju japim para në këmbim të aksioneve, për t’u bërë pjesë e kompanisë suaj. Kjo është ajo që ata do të bëjnë me të gjithë.”- u shpreh ai.

Salvo Palazzolo, një gazetar në gazetën La Repubblica, u kërcënua pasi raportoi në lidhje me materialet ushqimore nga dikush me lidhje mafioze në rrethin e varfër “ZEN” të Palermo në Siçili.

“Në këtë moment, familjet mafioze të Palermos [Cosa Nostra] janë shumë të forta, veçanërisht në ilaçet dhe lojërat e fatit në internet. Ata kanë shumë likuiditet. Unë do të thoja se Cosa Nostra po forcon kontrollin e tyre përmes ndihmës së mirëqenies për familjet që janë në burg, dhe tani kjo po përhapet në të gjitha familjet e varfra. Ata duan të tregohen si një alternative për shtetin.”- deklaroi Palazzolo për CNN.