Tiranë – Flasin psikologët e sociologët: Shoqëria, në depresion social pa rrugëdalje

362

Shoqëria
shqiptare është në kulmin e një depresioni social pa rrugëdalje. Në këtë
konkluzion dalin psikologë dhe sociologë në vend, të cilët ngjarjet e dy ditëve
të fundit i lidhin sa me vështirësitë ekonomike, mugesën e përkrahjes sociale
dhe të kaluarën tranzitore ndër vite.
“Këtu brenda ka edhe pjesë të kulturës, por ajo që është e
frikshme është fakti që ne sot kemi prindër që vrasin fëmijë. Kjo është pjesë e
një depresioni të pasur social e familjar, pjesë e një varfërie. Sot Shqipëria
është në ditët e Migjenit. Në mjerim, në mungesë të një shprese reale të
shqiptarëve. Ofrojini kësaj shoqërie, pjesa më e madhe e së cilës është në
varfëri, shpresë”, tha Denada Toçe, psikologe.
Format e krimit në shoqërinë shiptare kanë dalë jashtë
njerëzores, ku jo pak vend zë edhe kultura e shoqërisë sonë, vlerësojnë
piskologët. Sipas tyre, këto raste të shpeshta krimi në forma monstruoze janë
kambanë alarmi për ndërhyrje të menjëhershme të të gjithë aktorëve.
“Në fakt është shumë tronditëse, janë të paimagjinueshme
përmasat e këtij lloj krimi, kësaj tipologjie krimesh në shoqërinë shqiptare.
Janë përmasa shumë të frikshme, përtej njerëzores. Edhe sociologjia e
psikologjia me siguri mbeten pa ‘gjuhë’ për të ligjëruar se çfarë po ndodh në
shoqërinë shqiptare. Unë mendoj se nuk janë faktorët ligjorë e penalë, që mund
ta frenojnë këtë gjë. Kemi nevojë për një lloj strategjie humanizuese, për të
kthyer përmasat humane në shoqërinë shqiptare”, tha sociologu Gëzim Tushe.
“Këto tregojnë se shoqëria shqiptare është e mbërthyer nga
një krizë e fortë mungese besimi, mbështetjeje dhe sigurie. Ndërkohë, shërbimet
parandaluese, ato të strehimit, të marrjes në mbrojtje të fëmijëve, apo të
ndalimit të një bashkëshorti të dhunshëm qoftë edhe me mjete elektronike, në
mënyrë që ai të mos i afrohet viktimës, këtu mungojnë totalisht”, tha Edlira
Haxhiymeri, psikologe.
Shoqëria shqiptare është e tronditur dy ditët e fundit nga
krimi, në dy raste ku babai vret dy fëmijët e mitur, e po kështu bashkëshorti
zhvesh dhe hedh gruan nga kati i katërt.