Taksa e re që do të bjerë në shpinën e bizneseve, e pësojnë Tirana e qytetet bregdetare

753
Ndryshimi i formulës së llogaritjes së taksës së ndërtesës do të përfshijë edhe bizneset.
Nga 1 prilli, çdo dyqan do të paguajë një taksë vjetore prej 0.2 për qind të vlerës së ndërtesës. Më parë taksa ishte fikse 400 lekë/m2 në vit për zonën Tiranë-Durrës, 300 lekë/m2 në vit për Vlorën, Fierin, Sarandën, Pogradecin, Korçën, Elbasanin, Beratin, Lushnjen, Gjirokastrën, Shkodrën, Kavajën dhe Lezhën, kurse për bashkitë e tjera taksa ishte 200 lekë/metri kator në vit.
Qeveria ka publikuar çmimet mesatare të referencës për secilën bashki, e ashtu si me banesat, kryesojnë me nivelin e taksës Tirana dhe Durrësi.
Në Tiranë, taksa për një dyqan në ish-Bllok dhe zonat brenda Unazës, si për shembull “Myslym Shyri”, është disa herë më e lartë sesa në zonat e tjera të kryeqytetit.
Ndërkohë në rang vendi, taksat më të lira janë në bashkitë e largëta malore, apo qytete thuajse të braktisura, si Memaliaj.
Krahasuar me formulën e taksës së vjetër kemi të bëjmë me rritje të taksës së ndërtesës për dyqanet në të gjithë vendin.
Duke marrë si shembull një dyqan që ka një vlerë prej 100 mijë eurosh, me formulën e re taksa shkon në 200 euro në vit. E njëjta mënyrë taksimi vlen për të gjitha dyqanet në të gjithë vendin.
Sigal