Studimi: Kur hamë në shoqëri shtojmë më shumë peshë se sa kur jemi vetëm

127
Sigal

Një studim i ri zbulon se gratë që hanë drekë me të tjerët, marrin më shumë kalori sesa ato që hanë vetëm. Gratë marrin mesatarisht 150 kalori shtesë për vakt kur hanë me miqtë e tyre, sipas studimit. Në një eksperiment laboratorik, 26 gra kaluan tre ditë duke ngrënë çdo vakt me një mik dhe tre duke ngrënë vetëm. Ata hëngrën mesatarisht 540 kalori shtesë gjatë tre ditëve që kishin një shoqërues.

Një eksperiment i dytë, duke përfshirë 63 gra, zbuloi se ato që hanë tepër nga shoqëria nuk hanë më pak më vonë, duke e lënë gruan mesatare në rrezik të shtimit të 4 kg në vit nëse hanë të paktën një vakt në ditë me të tjerët. Njerëzit mund të hanë tepër, sepse biseda miqësore i shpërqendron.

Profesorja Suzanne Higgs nga “Universiteti i Birminghamit”, autore e studimit të botuar në revistën “Appetite”, tha se ajo do të ‘priste të njëjtin efekt në të dy gjinitë’. Ajo tha:

Njerëzit duhet të jenë të vetëdijshëm se të ngrënit social, madje edhe vetëm një drekë e shpejtë me miqtë, ka të ngjarë të lidhet me të ngrënit më shumë. Edhe pse ky hulumtim ka trajtuar vetëm femrat, ne presim të njëjtin efekt tek të dyja gjinitë. Këshilla nga ky studim është që të mos ndaloni së ngrëni me miqtë ose të hani çdo vakt vetëm, por ndoshta të planifikoni paraprakisht dhe të porosisni një opsion më të shëndetshëm jashtë menusë, kështu që është më pak problem nëse hani tepër. Kur keni miq për një darkë, duke i dhënë vetes një porcion fiks dhe duke mos e tepruar në vazhdim, mund të jetë një strategji e mirë për të mos marrë shumë kalori.

Përndryshe, ju mund t’i kompensoni kaloritë shtesë që merrni nga ngrënia me miqtë duke ngrënë vakte më të vogla para ose më pas.