Si të drejtoni të sigurt makinën në deborë

121
Sigal

Moti i keq ka bllokuar Europën dhe sigurisht personat që duhet të tregojnë më shumë kujdes gjatë udhëtimeve në aske të vështira rrugore  janë shoferët.

Këtu janë disa këshilla themelore për udhëtime të sigurta:

  1. Pastroni makinën nga bora. Hiqni akullin nga xhami, dritaret dhe dritat e makinave.
  2. Jini të përqendruar në timon, mbani distanca të gjata nga automjetet e tjera dhe lëvizni me një shpejtësi konstante.
  1. Kini kujdes kur drejtoni automjetin. Mos bëni lëvizje të gabuara po jini vigjilentë. Shtypni pak frenat në rastet kur është e nevojshme. Nuk duhet kurrsesi të ecini me shpejtësi dhe të ktheni timonin papritur.
  2. Është e rëndësishme të mbani dritat ndezur qoftë për vete  por edhe për personat e tjerë.
  3. Në temperatura të ulëta, kini parasysh se njollat ​​më të errëta në rrugë janë shenjë e sipërfaqeve të rrëshqitshme. Kripa mund ta shndërrojë borën në ujë, gjë që gjithashtu rrit rrezikun e rrëshqitjes. Duhet të ulni shpejtësinë e makinës kur reshjet e borës janë të vazhdueshme.
  4. Gjatë një udhëtimi kur rrugët janë të mbushura nga dëbora duhet të ruani qetësinë.
  5. Armiku më i rrezikshëm i shoferëve është “akulli i zi” Ky është ujë që ka ngrirë dhe ka ngjyrën e sipërfaqes së rrugës. Edhe nëse shkelni “akullin e zi”, shmangi manovrat e papritura. Është e rëndësishme të qëndroni të qetë.
  1. Në makinat manuale, duhet të shtypni menjëherë freksionin. Nëse makina rrëshqet në një kthesë, thjesht ktheni timonin në drejtimin tjetër për të rimarrë kontrollin.
  2. Kur dëshironi të ndryshoni korsi dhe ka borë në mes, është më mirë të shtypni freksionin  dhe ta lini makinën të lëvizë në korsinë tjetër me shpejtësi normale