Shembja e TK, gazeta daneze ironizon arkitektin: Ndërtesa e famshme u rrafshua me tokën për të bërë vend për yllin danez

128
Sigal

Shembja e Teatrit Kombëtar vazhdon te krijoje polemika dhe kundershti te forta edhe pertej kufijve.

Ndersa artistet jane shprehur kundër projektit të Bjarke Ingels, i cili është kundërshtuar që kur doli nga tryeza e planifikimit, gazeta më e madhe daneze “Politiken” i ka dedikuar ketij te fundit dy artikuj që ngrenë dyshime mbi figurën e tij dhe projektin e Teatrit Kombëtar.

“Ndërtimi i arkitektit yll danez shkakton dhùnë dhe akùza për shpërdorim të pushtetit. Teatri i ri kombëtar i krijuar nga Bjarke Ingels ka krijuar pròtesta të mëdha dhe ndarje politike në Shqipëri. Kritikët besojnë se teatri i vjetër u rrènua në mënyrë të palígjshme dhe punëdhënësit e Bjarke Ingels tani po hetohen për kòrrupsion. Arkitekti i njohur botëror danez nuk dëshiron të komentojë çështjen”, thuhet në njërin prej artikujve.

Ndër në tjetrin e íronizojnë arkitektin duke e cilësuar “yll danez” pasi ndërtesa e famshme u rráfshua për ti bërë vend.

“Turp për ty’, ‘diktaturë’: Në orën katër të natës, një ndërtesë e famshme u rrafshua me tokën për të bërë vend për arkitektin e yllit danez. Një teatër historik i denjë për ruajtje që rrafshohet me tokën. Pasuan dèmonstrime masive të dhùnës policore. Një proces i mprehtë vendimmarrjeje dhe akùza për korrùpsion. Propozimi i Bjarke Ingels për një teatër të ri kombëtar në Shqipëri është diskutuar që kur ajo la bordin e vizatimit të dhomës së vizatimit, por arkitekti danez i yllit dhe partnerët e tij kanë qenë – dhe janë akoma – jashtëzakonisht të qetë në këtë çështje”, thuhet në artikullin tjetër.