Rama me Abazovicin marreveshje te fshehte per ti dhene Shefqet Kastratit me koncesion aeroportin e Tivatit ne Mal te Zi.

75
Sigal

Portali M mëson: A po i krijon Abazovic aeroporte Shefket Kastratit?

Kastrati konsiderohet si një nga biznesmenët e kontrolluar nga Edi Rama dhe mediat e quajnë “mbreti i korrupsionit, lidhjeve me krimin, pastrimit të parave, zhvatjes së të mirave publike”.

Kryeministri malazez dhe ai shqiptar ranë dakord për një model biznesi për përfshirjen e Malit të Zi në “Ballkanin e Hapur”.

Kastrati konsiderohet si një nga biznesmenët e kontrolluar nga Edi Rama dhe mediat e quajnë “mbreti i korrupsionit, lidhjeve me krimin, pastrimit të parave, zhvatjes së të mirave publike”.

Në dy javët e fundit, Qeveria e Malit të Zi ka intensifikuar ndjeshëm fushatën e saj për domosdoshmërinë e dhënies me koncesion te aeroporteve malazeze dhe jo pa arsye.
Synimi i Qeverisë dhe kryeministrit Dritan Abazovic është që fillimisht t’i jepet aeroporti i Tivatit, e më pas aeroporti i Podgoricës, me koncesion biznesmenit kontrovers shqiptar Shefqet Kastrati, pronar i kompanisë “Kastrati group”, mëson portali M.

Kastrati është një nga bashkëpunëtorët më besnikë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama dhe media të shumta shqiptare pohojnë se falë lidhjeve të ngushta me Ramën, kompania e tij fiton qindra tenderë të Qeverisë së Republikës së Shqipërisë. si dhe pushtetet vendore në vendin fqinj, përmes të cilave fiton qindra milionë euro.

Sipas portalit M, Kastrati gjatë muajve të fundit ka vizituar disa herë Malin e Zi, herën e fundit rreth 10 ditë më parë, ndërsa vizita e radhës është planifikuar për ditët para ose pas nënshkrimit të Marrëveshjes me Kishën e Serbisë.

Më pas do të finalizohen negociatat për aeroportin, pasi autoritetet kanë vlerësuar se do të jetë një kohë e tensioneve të shtuara për shkak të kontratës dhe se askush nuk do t’i kushtojë shumë rëndësi çështjeve ekonomike, sado të mëdha të jenë ato.

Ishte kryeministri shqiptar Edi Rama ai që lidhi Abazovicin me Kastratin, tregtarin më të madh të naftës në Shqipëri dhe që prej dy vitesh pronarin e aeroportit të vetëm ndërkombëtar në Shqipëri (“Nënë Tereza” në Tiranë).

Kastrati do të ishte përgjegjës i vetëm për të gjitha punët e tij të ardhshme në Mal të Zi ndaj të dyve dhe planet e tij janë të mëdha.

Sot është mbajtur mbledhja e Bordit të drejtorëve të Aeroportit të Malit të Zi, dhe pritet shkarkim i mundshëm i Jandreoskit.

Për të realizuar marrëveshjen me Kastratin lidhur me koncesionet e aeroporteve, Qeveria e Abazoviqit në seancën e 8 korrikut shkarkoi Bordin e mëparshëm të Drejtorëve të Ndërmarrjes Publike te Aeroporteve te Malit të Zi dhe emëroi një përbërje të re, të kryesuar nga Eldin Dobaržić, anëtar i URA-s së Abazovicit. Anëtarë të tjerë të rinj të Bordit të Drejtorëve janë Kemal Purišić (Partia Boshnjake), Slavko Vukčević (SNP), Momçilo Martinović (DPS) dhe Nebojša Gjokovic (DF).

Bordi i drejtorëve do të takohet sot në ora 11:00 dhe, sipas informacioneve të portalit M, në rend dite mund të jetë edhe inicimi i shkarkimit të drejtorit ekzekutiv të GSHQ-së, Goran Jandreoski.

Plani është që të zëvendësohet me një drejtor ekzekutiv që do të jetë më i “bindur” se Jandreoski, një njeri me përvojë të gjerë në aviacionin civil, i cili nuk ka dashur t’i plotësojë dëshirat politike të Bordit të mëparshëm të Drejtorëve, ndaj konflikti i heshtur ka qenë konstant që nga zgjedhja e tij.

Qeveria ka nevojë për një person të besueshëm në atë vend, i cili do të bashkëpunojë ngushtë me ta dhe me Shefqet Kastratin në procesin e dhënies së aeroportit me koncesion.

Fillimisht është planifikuar që Kastrati të marrë me koncesion aeroportin e Tivatit, në mënyrë që e gjithë tregtia të jetë sa më e lirë dhe më vonë me rikapitalizim dhe investime të marrë në tërësi aeroportin e Tivatit.

Plani i Ramës dhe Abazoviqit është të investojnë sa më shumë kapital shqiptar në Mal të Zi dhe për rrjedhojë këmbëngulja e tyre për procesin e Hapur Ballkanik, sepse nëpërmjet mekanizmave të tij do të ishte dukshëm më e lehtë për ta vënë atë në praktikë. Biznesmenët shqiptarë do ta vendosnin kapitalin e tyre në Mal të Zi përmes “Kastrati group”.

Sipas burimeve të sigurta të portalit M, Abazovic gjatë bisedës i ka premtuar Kastratit se bashkë me koncesionin e aeroportit do t’i mundësojë lokacione dhe leje për ndërtimin e pikave të karburantit në Mal të Zi, që është biznesi parësor i Kastratit edhe në Shqipëri.

Kryeministri malazez i premtoi biznesmenit shqiptar komunikim të drejtpërdrejtë me Ministren e Ekologjisë, Planifikimit Hapësinor dhe Urbanizmit Ana Novakoviq Gjuroviq, detyrë e së cilës është të sigurojë lokacione dhe leje për ndërtimin e pompave, si dhe me ministrin e Zhvillimit Ekonomik dhe Turizmit Goran Gjuroviq, i cili do të ndihmonte me lejet e importit të naftës.

Abazovic ka lidhur Kastratin edhe me kryetarin e Bordit Drejtues të Ndërmarrjes Publike Morsko dobro, Blazo Ragjenoviq, i cili së bashku me biznesmenin do të vizitojnë disa lokacione në zonën e Morsko dobro, për të parë se ku mund të ndërtohen komplekset turistike.

Sipas planit më të gjerë, Kastrati një pjesë të investimit në Mal të Zi do ta drejtonte në zhvillimin e mediave, për të filluar me një stacion radioteleviziv dhe një portal, i cili do të informonte qytetarët në gjuhën malazeze dhe shqipe. Një gjë të ngjashme Kastrati tentoi të bënte disa muaj më parë edhe në Shqipëri, duke i ofruar blerjen e 60% të pronësisë në televizionin “Euronews Albania”, i cili është pjesë e rrjetit mediatik europian. Mirëpo, pak javë më parë Kastrati e tërhoqi ofertën e tij pa shpjegime.

Një rol të rëndësishëm në këtë aferë ka shoku i Abazoviqit dhe inspektor i përgjithshëm i Agjencisë për Siguri Kombëtare, Artan Kurti, i cili është dënuar dy herë me burgim, për tentative vrasje dhe për lëndime të rënda trupore. Kurti tashmë është takuar dy herë me Shefqet Kastratin dhe detyra e tij në këtë biznes do të jetë sigurimi i logjistikës policore dhe strukturave të sigurisë në mënyrë që Kastrati ta zgjerojë biznesin e tij pa pengesa në të gjitha pjesët e Malit të Zi.