“Plasin” vjedhjet e marmitave të makinave, hajdutët “zbulojnë” metalin 20 herë më të shtrenjtë se ari

258
Sigal

Një metal i gjetur në tubin e shkarkimit të tymrave tek makinat me sa duket vlen 20 herë më shumë se ari, duke shkaktuar një rritje të vjedhjeve të makinave në të gjithë Britaninë e Madhe.

Mediat vendase raportojnë se bëhet fjalë për elementin metalik Rodium është i cili është përdorur në katalitin e makinë dhe është vlerësuar në rreth £ 20,000, sipas The Sun . Ndërkohë që vlente vetëm 750 £ në 2014, por metali ka pësuar rritje në vlerë në vitet e fundit.

Ekziston edhe një metal tjetër që gjendet në konvertuesit katalitikë – Palladium – i cili vlen 1,688 për ons.

Do të thotë që Rodiumi dhe Palladiumi kanë vlerë më shumë se ari, i cili është 1,230 an për ons.

Çdo konvertues i vjedhur katalitik mund të arrijë 450 £, kjo është arsyeja pse ka pasur një valë vjedhjesh.

Hajdutët kanë në shënjestër makinat hibride pasi që metalet janë më pak të gërryera në to, dhe hajdutët thuhet se po vjedhin konvertuesit nga makinat hibride duke përfshirë Lexus, Hondas dhe Toyotas.