Nga Rama tek kreu i SPAK,24 funksionarë do thirren nga komisioni hetimor kuvendor

66
Sigal

24 funksionarë publikë do të thirren për të dëshmuar në komisionin hetimor parlamentar lidhur me zgjedhjet e 25 Prillit. Sikurse mësohet pjesë e listës është edhe kryeministri Edi Rama, zv/kryeministrit Arben Ahmetaj, ministri i Brendshëm Bledi Çuçi, kreu i SPAK Arben Kraja, drejtuesi dhe ish-drejtuesi i Policisë së Shtetit Gledis Nano dhe Ardi Veliu e deri te dy gazetarët Armand Shkullaku dhe Andi Bushati.

Sipas Enkelejd Alibeaj, kryetar i këtij komisioni, qëllimi i hetimit është të sqarohet përdorimi i funksioneve publike në raport me zgjedhjet.

“Hetimi do të sqarojë mënyrën e zbatimit të ligjit, përdorimin e funksioneve publike në funksion të zgjedhjeve. Hetimi do të hetojë kuadrin ligjor për mbrojtjen e të dhënave personale, cila janë subjektet që janë detyrimin për mbrojtjen e të dhënave personale. Cilat janë arsyet që i kanë shtyrë autorët për kryerjen e këtyre shkeljeve. Cili është kuadri ligjor sa i takon shpërblimeve për dëmet e shkaktuara nga tërmeti i vitit 2019. Cilat janë subjektet që i kanë shkelur detyrimet ligjore dhe cilat janë arsyet që i kanë shtyrë për kryerjen e këtyre shkeljeve, Cili është kuadri ligjor që rregullon dhënien e lejeve të legalizimit gjatë procesit zgjedhor. Cilët janë subjektet e ngarkuar nga ligji për dhënien e lejeve. Cilat janë arsyet që i kanë shtyrë subjektet e mësipërme për kryerjen e këtyre shkeljeve. Cili është kuadri ligjor që rregullon punësimet në administratën publike.. Detyrat e komisionit janë kontrolli i veprimeve dhe mosveprimeve për mbledhjen e informacionit. Kontrolli i veprimeve të organeve publikeve sa i takon dhënies së shpërblimeve, kompensimeve, dhënien e ndihmës ekonomike. Do të hetohet numri i procedimeve penale për krimet zgjedhore dhe fazën e hetimit të tyre. Komisioni hetimor do të përdorë të gjitha metodat e hetimit, përfshirë këqyrjen, kontrollin apo sekuestrimin e akteve pranë institucioneve përgjegjëse. Në përputhje me nevojat gjatë hetimit do caktohet ekspertë”, tha Alibeaj.

 

Lista e personave që do të thirren për të dëshmuar

Edi Rama

Arben Ahmetaj

Bledi Çuçi

Belinda Balluku

Ogerta Manastirliu

Emirjana Sako

Erion Veliaj

Arben Kraja

Olsian Çela

Ardi Veliu

Gledis Nano

Artan Lame

Lindita Karçanaj

Shkëlqim Hajdari

Rejda Kashta

Sokol Zaimi

Bledar Doracaj

Albana Koçiu

Adrian Çela

Laert Duraj

Besnik  Dervishi

Erinda Ballanca

Armand Shkullaku

Andi Bushati