Nesër do të lexoni/ Lufta kundër informalitetit, asnjë “krismë” nuk po dëgjohet në 13 mijë bizneset e shtetarëve

382
Humbja financiare gjatë vitit 2016 e deri 6 mujorin e parë të vitit 2017 është afro 100 milionë euro detyrime 
Përparim HALILI
Në dhjetor 2016, qeveria i përfshiu këto biznese në “Amnisti Fiskale”, duke u fshirë mbi 90 miliardë lekë të reja detyrime doganore e tatimore, sigurime shoqërore e shëndetësore dhe gjoba të çdo lloji, duke përfshirë në falje edhe disa biznese popullore e individë me detyrime… “qindarka” 
Lufta, që qeveria ka rinisur kundër informalitetit në sektorin e bizneseve, ka një element klientelizmi që lidhet me bizneset e shtetarëve, politikanëve, drejtuesve të pushtetit lokal, familjarëve e miqve të tyre. Sulmi i parë për të zhdukur informalitetin, nisi në datën 1 shtator 2015 dhe përveç vendosjes së kasave fiskale nëpër kafene dhe detyrimit për dhënie të kuponit tatimor, ky sulm nuk zgjidhi asgjë tjetër, mbasi siç po rezulton, informaliteti në sektorin e biznesit është prezent dhe madje është shtuar në aspekte të tjera. Kujtojmë, që qeveria miratoi edhe një “kod ndëshkimi” për bizneset që kapeshin pa kasa fiskale, pa siguracione dhe pa kupon tatimor! Në shtator të vitit 2015, niveli i informalitetit ishte 60% e numrit të…
Për më tepër nesër në gazetën “Telegraf”….