Nafta ulet me 18% në bursë, në Shqipëri vazhdojnë çmimet në stratosferë

26
Sigal

Çmimet e naftës në tregjet ndërkombëtare bien ndjeshëm krahasuar me rritjen maksimale të muajve shtator dhe tetor.

Por megjithatë trendi ulës nuk reflektohet në çmimin me të cilin nafta tregtohet në Shqipëri.

Në fillim të kësaj jave nafta Brent tregtohej në kufirin e 78 dollarëve për fuçi, duke rënë me afro 18% krahasuar me çmimin për fuçi në muajn shtator, i cili ishte 96.55 dollarë.

Konkretisht, ditën e hënë, gazoili në bursën e Londrës tregtohej me çmimin e afro 793 USD për ton, vlerë kjo ndjeshëm më e ulët se nieli i dy muajve më parë, i cili ishte pothuajse 1000 USD/ton.

Ndërsa çmimet me pakicë në Europë dhe tregjet ndërkombëtare kanë ndjekur trendin e bursës, duket se në Shqipëri po ndodh e kundërta, ku çmimi me pakic në pikat shitëse të karburantit në Shiqpëri, vijon të mbetet i pandryshuara dhe shumë pranë nivelit të 200 lekëve për litër.

As forcimi i lekut kundër dollarit të ditëve të fundit nuk ka sjellë uljen e çmimeve. Në fillim të kësaj jave dollari amerikan këmbehej më 93.6 lekë, duke rënë 7% nga vlere e fillimit të nëntorit.

Tregu i karburantëve ka një varësi të lartë nga importet. Shifrat e analizuara nga Autoriteti Konkurencës tregojnë se tre kompani në vend zotërojnë 75% të tregut të naftës me shumicë.

Ndërkohë nga një studim i Global Petrol Prices, Shqipëria renditet e 5-ta në botë për çmimin më të shtrejntë të naftës, ku një litër naftë kushton 197 lekë, 73 lekë më shtrejntë sesa çmimi mesatar në rang botëror.