Miratohet kontrata e Rrugës së Kombit, sa do paguajmë?

556
Sigal

Miratohet kontrata, sa
do paguajmë të kalojmë në Rrugën e Kombit

Zbardhen taksat që do
të paguajnë të gjitha automjetët që do të kalojnë në rrugën e kombit.

Automjetet do paguajnë
5 euro, autobuzët 11 euro, kamionët 16 euro dhe mjetet e rënda 23 euro.

Kontrata koncesionare
për Rrugën e Kombit pas miratimit nga qeveria ka marrë formën përfundimtare pas
botimit në Fletoren Zyrtare dhe ajo nis zbatimin 15 ditë pas botimit.

Në kontratë përpos
kushteve dhe detyrimeve të palëve mes qeverisë dhe konsociumit Catalyst ku
bëjnë pjesë salillari shpk dhe kastrati sh.a, janë detajuar edhe taksat që do
të paguajnë automjetet.

Taksa pa TVSH është
përcaktuar 4.17 euro dhe përkatësisht automjetet do të paguajnë 5 euro,
autobuzët 11 euro dhe kamionët 16 euro.

Në kontratën e firmosur
nga koncesionari dhe ministri i transporteve Sokol Dervishaj, janë vendosur
edhe koeficientitet sipas llojeve të automjeteve që do kalojnë.

Për automjetet me tre
rrota koeficienit eshte 0.50 dhe taksa llogarite ne 2.5 euro.

Per automjetet me katër
rrota, të kategorisë B, C dhe D, koeficienti është 1dhe taksa llogaritet 5
euro bashkë me TVSH-në.

Për autobusët, dhe
mjetet e tjera me gjashtë rrota, që hyjnë në kategorinë E dhe F,
koeficienti është 2.25.

Pra taksa për ta do të
jetë rreth 11 euro. Koeficienti për automjtet me 6 rrota, kamionët e mesëm të
kategorisë G, koeficienti është 3.25 dhe taksa për ta do të jetë sipas
llogarive është rreth 16 euro. Për kamionët e rëndë të kategorisë H,
koeficienti do të jetë 4.5, dhe ata do të paguajnë plot 23 euro.

Fillimi i koncesionit
kërkon një periudhë përgatitore nga 6 deri në 1 vit, ku duhet të vendosen sistemet
dhe pikat e pagesave, që më pas do të marrin edhe certifikimin nga Ministria e
Transportit.

Përpos vjeljes së
taksës koncesionari ka detyrimin edhe të ndërtojë, përmirësojë dhe mirëmbajë
autostradën Milot –Morinë.

Nga detyrimi për të
paguar taskën janë vetëm automjet e policisë rrugore, ambulanvat, automjete e
forcave zjarrfikëse dhe automjetet ushtarake. Pagesat do të bëhen mund të bëhen
me para në dorë lekë ose euro dhe pagesë me kartë debiti ose krediti.

Pranohen edhe pagesat
elektronike ne anë të një sistemi të elektronikë të vjeljës e taksës. Kontrata
parashikon mirëmbajtjen e rrugës për 30 vjet nga koncesionari, duke filluar që
nga viti 2017.

Ndërkohë është
parashikuar edhe një fond prej 120 mijë eurosh në vit, që do t’u vijë në ndihmë
banorëve në nevojë që jetojnë në këtë zonë dhe të cilët nuk kanë mundësi të
paguajnë taksën e rrugës.

Fillimi i koncesionit
kërkon një periudhë përgatitore nga 6 deri në 1 vit, ku duhet të vendosen
sistemet dhe pikat e pagesave, që më pas do të marrin edhe certifikimin

TAKSAT E RRUGËS SË
KOMBIT
Automjetet Taksat
Mjetet me 3 rrota 2.5 euro
Mjete me 4 rrota 5 euro
Mjetet me 6 rrota,autobuzët 11 euro
Mjetet e renda, kamionet 26 euro
Mjetet e renda, kategoria H 23 euro