Lejonin kalimin e makinave të vjedhura nga Kosova drejt Shqipërisë, SPAK përfundon hetimet për ish-efektivët e policisë! Çon dosjen për gjykim

82
Sigal

Prokuroria e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar ka mbyllur hetimet për një grup kriminal që vidhnin automjete dhe i trafikonin ato nga Kosova drejt Shqipërisë.

SPAK ka çuar dosjen për gjykim në ngarkim të disa të pandehurve, mes tyre edhe ish-efektivë policie të forcave “Shqiponja” dhe të pikave doganore.

Sipas SPAK, shtetasi Selaudin Shahini rezulton të jetë kreu i këtij grupi kriminal, i cili akuzohet për trafik të mjeteve motorike dhe grup të strukturuar kriminal.

Pjesë e këtij grupi ishin edhe shtetasit Fatri Braha, Endi Ahmetaj, Vojsava Doda dhe Aurrel Shatri, ku disa prej tyre kanë qenë efektivë policie.

Njoftimi i plotë i SPAK:

Prokuroria e Posaçme kundër Korrupsionit dhe Krimit të Organizuar,

ka përfunduar hetimet e procedimit penal nr. 40 vitit 2022 duke dërguar për gjykim  pandehurit:

Selaudin Shahini, i akuzuar për veprat penale “Trafikimi mjeteve motorrike”,

kryer  shumë se një herë dhe në bashkëpunim  formën e veçantë  bashkëpunimitatë të grupit  strukturuar kriminal”,

Grupi i strukturuar kriminal”, formën e krijimit, organizimit dhe drejtimit  grupit të strukturuar kriminalsi dhe “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuar nga neni 141/a, paragrafi 2  dhe 28/4, 333/a paragrafi 1, si dhe   334 pika 1  Kodit Penal.

-Ndriçim Shahini, Ervis Cara dhe Endi Ahmetaj, akuzuar për veprat penale “Trafikimi i mjeteve motorrike”, e kryer shumë se një herë dhe  bashkëpunim  formën e veçantë të bashkëpunimitatë  grupit  strukturuar kriminal”,  “Grupi istrukturuar kriminal”,  formën e pjesëmarrjes  grupin e strukturuar kriminalsi dhe “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuar nga nenet 141/a, paragrafi 2  dhe 28/4, 333/a paragrafi 2, si dhe   334 pika 1  Kodit Penal.

– Vojsava Doda dhe Aurrel Shatriakuzuar për veprat penaleTrafikimi i mjeteve motorrike”, e kryer  bashkëpunim në formën e veçantë  bashkëpunimitatë  grupit  strukturuar kriminal”, “Grupi i strukturuar kriminal”,  formën e pjesëmarrjes  grupin e strukturuar kriminalsi dhe “Kryerja e veprave penale nga organizata kriminale dhe grupi i strukturuar kriminal”, parashikuar nga nenet 141/a, paragrafi 1 dhe28/4,333/a paragrafi 2, si dhe   334 pika 1  Kodit Penal.

– Fatri Braha, akuzuar për veprën penale të “Shpërdorim i detyrës parashikuar nga neni 248 i Kodit Penal.

 pandehurit janë dërguar për gjykim për faktin se grupi i strukturuar kriminal i drejtuar nga i pandehuri Selaudin Shahini,  përbërje   cilit ishin dhe   pandehurit Ndriçim Shahini, Ervis Cara, Endi Ahmetaj, Vojsava Doda, dhe Aurel Shatri, si dhe persona  tjerë ende  paidentifikuargjatë muajit shkurt 2022 siguronte mjete  vjedhura  Republikën e Kosovës dhe pas i kanë trafikuar  territorin e Republikës  Shqipërisë nga pika e kalimit kufitar MorinëKukës me targa  vendosura to,  i përkisnin mjeteve  targuara dhe regjistruara në Republikën e Shqipërisë.

 kohën e kryerjes  veprës penale i pandehuri Endi Ahmetaj ka qenë punonjës policie  detyrën trupë shërbimi i forcës posaçme “Shqiponja”,  Sektorin e Rendit dhe Policimit në Komunitet  Drejtorinë Vendore  Policisë Kukësndërsa e pandehura Vojsava Doda ka qenë inspektore policie pranë Drejtorisë  Forcës  Posaçme Operacionale  Drejtorinë e Përgjithshme  Policisë  Shtetit Tiranë.

pandehuri Fatri Braha,  kohën e kryerjes  veprës penale Shpërdorimit  detyrës” ka qenë punonjës policie me gradën inspektor  Drejtorinë Vendore  Kufirit dhe Migracionit Kukëssi dhe  datë 24.02.2022, duke qenë me detyrëNdihmës specialist kontrollor“,  Stacionin e Policisë Kufitare MorinëKukës, me dashje nuk ka kryer proçedurat e verifikimit dhe rregjistrimit  Sistemin TIMS për  pandehurën Vojsava Doda, duke i krijuar asaj lehtësira për trafikimin e një mjeti  vjedhur  Republikën e Kosovësmjet i cili ka hyrë në territorin e Republikës  Shqipërisë me targat e një mjeti tjetër regjistruar  Shqipërisi dhe drejtohej nga kjo e pandehur.

Veprimtaria kriminale e  pandehurve është arritur  zbulohet datë 24.02.2022, si dhe  pandehurit janë arrestuar në flagrancë apo ndaluar  datë 25.02.2022.

Hetimet paraprake janë drejtuar nga Prokuroria e Posaçme Kundër Korrupsionit dhe Krimit  Organizuar dhe janë zhvilluar  bashkëpunim me hetuesit e Byrosë Kombëtare të Hetimitsi dhe oficerët e shërbimeve  policisë gjyqësore të Drejtorisë Vendore  Policisë Tiranë dhe Drejtorisë Vendore Agjensisë  Mbikqyerjes Policiore Tiranë.