Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë në bashkëpunim me ata në Washington DC, sot event në nder të 100 vjetorit të marrëdhënieve Shqipëri-SHBA dhe 15 vjetorit të vizitës së Bush

90
Sigal

Në 100-vjetorin e marrëdhënieve diplomatike Shqipëri-SHBA, Këshilli i Ambasadorëve Shqiptarë kanë kënaqësinë të zhvillojnë eventin në Konventën e Diplomacisë me temë “Vizita e parë historike e një presidenti të SHBA-së në Shqipëri”, kushtuar vizitës së Presidenti i SHBA, Shkëlqesia e Tij Z. George W. Bush në Tiranë, më 10 qershor 2007.

Ky aktivitet organizohet në bashkëpunim me Këshillin e Ambasadorëve Amerikanë në Washington DC. Ndërsa ky aktivitet nis në orën 09:00 në Hotel “Tirana International” Konventa e Diplomacisë do të jetë një forum i përhershëm debati mbi çështjet e politikës së jashtme, mes diplomatëve profesionistë dhe personaliteteve të nivelit të lartë të angazhuar në punët e jashtme dhe vendimmarrjen e politikave. “Vizita historike e një presidenti amerikan në Shqipëri”, do të jetë ngjarja e parë dhe nisëse e këtij eventi. Në event do të mbajë fjalën ish- Ministri i Punëve të Jashtme Besnik Mustafaj, ish- drejtori i Zërit të Amerikës, Frank Shkreli etj… Ja axhenda e plotë e aktivitetit.

Celebrating 100-year anniversary of Albania – US diplomatic relations

THE FIRST HISTORIC VISIT OF A US PRESIDENT TO ALBANIA

8:45 – 9.00             Registration of participants

09.00                     Group Photo

9.00 – 9.15             Opening remarks by the President of the Council of Albanian Ambassadors, former Minister of Foreign Affairs, Mr. Besnik Mustafaj.

9.15 – 9.30             The significance of President Bush visit in Tirana, Senior Felloë, Foreign Policy Institute, Mr. Daniel Serëer. (video-message)

9.30 – 9.45            Toëards Kosovo Independence, former Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of Kosovo, Ms. Edita Tahiri.

9.45 – 10.00          Media echo of President Bush’s visit to Tirana, former Director of “Voice of America”, Mr. Frank Shkreli. (video message)

10.00 – 10.15        The importance of Albania’s NATO membership in the context of Russia’s aggression in Ukraine, former Minister of Foreign Affairs, Mrs. Arta Dade.

10:15 – 10:30        From the Ahtisaari Plan, to “Time is noë”, AIIS Chairman, Mr. Alber Rakipi.

10.30 – 10.45        Coffee break

10.45 – 11.00        Contributing to Kosovo statehood from DC, First Ambassador of the Republic of Kosovo in Ëashington DC Mr. Avni Spahiu.

11.00 – 11.15        Special salute by the Council of American Ambassadors – (video message – Ambassador Tim Chorba, CAA President, Ambassador Philip Hughes, CAA Senior Vice President)

11.15 – 11.30        Ceremonial aspects of President Bush’s visit to Tirana, ëhat happens behind the scenes, former Director of State Protocol, Ambassador Arben Cici.

11.30 – 11.45        Impression of the Albanian Ambassador to UN, Mr. Adrian Neritani. (video message)

11.45 – 12.00        Impact of President Bush’s visit on the Albanian Diaspora, former Diaspora Director at MFA, Mr. Flamur Gashi.

12.00 – 12.15        Impressions and memories from the participants.