Ja çfarë po ndodh me punën ,shkollën, bizneset dhe argëtimin në 11 shtete të Europës

596
Sigal

Më poshtë po japim në mënyrë të sintetizuar se çpo ndodh me koronavirusin në europë dhe si po veprojnë 11shtete europiane me punën, arsimin, biznesin dhe aktivitetin njerëzor.

Gjermani

Çfarë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Duke filluar nga e hëna, të gjitha bizneset me një sipërfaqe prej më pak se 800 metra katrorë dhe në çdo rast mund të rihapin të gjithë shitësit e makinave, dyqanet e biçikletave dhe libraritë, me kushtin që ato të respektojnë në mënyrë rigoroze masat higjienike dhe të paraqesin një plan për të garantuar sigurinë e klientit. Nga 4 maji floktarët gjithashtu do të jenë në gjendje të rihapin dyqanet. Nga e njëjta datë, u vendos edhe rihapja graduale e shkollave, duke filluar me klasat e fundit dhe ato që përfshijnë provimet ose shënojnë kalimin nga një cikël në tjetrin. Klasat e para të shkollës fillore do të mbesin ende të mbyllura, ku është më e vështirë për mësuesit të zbatojnë masa parandaluese dhe sigurie për fëmijët. Për sa i përket industrisë, në Gjermani nuk ka pasur asnjë ndalesë. Kompanitë u lanë të lira për të vendosur, nën kushtin e zbatimit të rregulloreve shëndetësore, respektimin e distancave, mbylljen e mensave të kompanive dhe ndalimin e vizitave në publik. Industria e çelikut dhe sektorët e tjerë strategjikë nuk kanë ndalur kurrë prodhimin. Mbylljet e vetme janë bërë për shkak të problemeve të furnizimit, shpërndarjes dhe shitjes: ky është rasti i prodhuesve të makinave si Volksëagen, Opel, Daimler, Audi, Porsche dhe BMË, të cilët kanë vendosur punonjësit ose në pushime pune ose në orë të reduktuara, me mbështetjen financat publike: në këtë rast, secili punonjës merr 60% të pagës neto nëse nuk ka fëmijë dhe 67% nëse i ka. Nga ana tjetër, ngjarje të mëdha publike si panaire, koncerte dhe ngjarje sportive janë akoma të ndaluara deri më 31 gusht. Ndalohet gjithashtu festimi i masave dhe mbajtja e ngjarjeve të tjera fetare. Detyrimi për të mbajtur një distancë prej 1.5 metrash mes njerëzve dhe ndalimin e tubimeve të më shumë se 2 personave mbetet në fuqi. Restorante, bare, hotele dhe bordello ende të mbyllura.

Një mbishkrim në Berlin

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat? Azilet mbesin të hapura me një nivel të ngushtë dhe vetëm për disa kategori njerëzish: nëse kanë një punë “sistematike”, që është e rëndësishme për sistemin si mjek, paramedik, punonjës i supermarketeve dhe çdo gjë tjetër, kanë të drejtë të çojnë foshnjat në çerdhe. Nuk ka masa të veçanta për të mbështetur familjet, përveç qasjes më të lehtë në përfitimet e papunësisë nëse janë të vetëpunësuar. Duhet të kihet parasysh se shtesa normale familjare në Gjermani (Kindergeld) siguron mesatarisht 200 euro në muaj për secilin fëmijë.

3) Sa është e përhapur dhe si do të funksionojë puna inteligjente?

Të gjitha ndërmarrjet që janë teknikisht të afta ta bëjnë këtë gjë nxiten ta prezantojnë atë. Përhapja e tij ndryshon nga vendi në vend.

4) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)?

A bëjnë ata teste serologjike? Për herë të parë dhe me një ndryshim të pjesshëm të kursit, duke pasur parasysh se ato ishin përshkruar kohët e fundit si të panevojshme, qeveria gjermane ” rekomandon urgjentisht ” përdorimin e maskave në transportin publik dhe kur bën blerje. Nuk ka mungesë maske, të paktën nga ato gjenerike pa filtër. 80 milion mbërritën në Gjermani në fund të javës së kaluar. Por tani edhe industria gjermane e tekstilit ka filluar t’i prodhojë ato. Në Berlin ato gjenden gjithashtu në rrobaqepësi. Qeveria gjithashtu ka kërkuar që të bëhen vetë. Merkel e inkurajoi atë në fjalën e saj, duke kujtuar se ato duhet të sterilizohen pas çdo përdorimi, me çdo mjet të disponueshëm: larjen e tyre, vendosjen e tyre në mikrovalë ose hekurosjen e tyre. Testet serologjike kryhen por jo mbi bazën e tepihave, sepse eksperimentimi po vazhdon të arrijë një shkallë të kënaqshme të besueshmërisë. Shumë njerëz blejnë produkte DIY që tashmë janë në shitje në barnatore, por qeveria paralajmëron se ata nuk janë ende plotësisht të sigurt.

5) Ku është aplikacioni i gjurmimit? Angela Merkel ka njoftuar se aplikacioni për të ndjekur pozitat në Covid-19 dhe kontaktet e tyre të mundshme do të jenë gati së shpejti. Ajo shpjegoi se do të jetë vullnetare, duke respektuar shqetësimet e intimitetit, i cili në Gjermani është një çështje shumë e ndjeshme. Për dallim nga ai i Koresë së Jugut, i cili ishte modeli origjinal, aplikacioni gjerman do të përdor teknologjinë Bluetooth por jo teknologjinë GPS.

Francë

Çfarë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur (ndërmarrjet e para dhe dyqanet? Fabrikat? Shkollat?

Në fjalën e tij para kombit të hënën e kaluar, Presidenti Emmanuel Macron vendosi fillimin e një dalje graduale nga karantinë në Francë në 11 maj. Kufizimet filluan me shkollat në 16 mars dhe nga shkollat do të fillojnë hapjen. “Ne gradualisht do të rihapim kopshte, shkolla fillore, shkolla të mesme dhe licetë – tha Macron -. Për mua është përparësia sepse situata aktuale thellon pabarazitë. Shumë fëmijë, veçanërisht në lagjet popullore dhe në fshat, janë të privuar nga shkolla pa pasur nevojë për qasje dixhitale dhe ndihma e ofruar nga prindërit e tyre nuk mund të jetë e njëjtë. Presidenti Macron beson se do të duhet të jetojmë me virusin për një kohë të gjatë, i cili për këtë arsye duhet të kontrollohet pa pritur të zhduket për të rifilluar shoqërinë dhe ekonominë.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Rihapja e shkollave do të jetë graduale, në varësi të zonave të Francës, shkollave dhe klasave, sipas një plani që do të shpallet në ditët në vijim nga Ministria e Arsimit. Pra, nuk mund të presim një kthim në normalitet, madje as në shkollë, nga 11 maji, por fillimi i kujdesshëm i një procesi pas karantinës. Në të njëjtin fjalim, Macron gjithashtu evokoi faktin se kthimi i fëmijëve në shkollë do të lejojë që shumë prindër të rifillojnë punën, veçanërisht ata që nuk kanë shkuar ende në punë inteligjente. Ideja është që së pari të rihapet sistemi – nga kopshtet në shkolla – që kujdeset për fëmijët, dhe më pas vendet e punës që mund të arrihen nga të rriturit. Qeveria ka ofruar ndihmë të menjëhershme prej rreth 500 euro për familjet më në nevojë, të cilat i kanë zvogëluar të ardhurat e tyre nga epidemia.

3) A ka detyrim të veshësh maska dhe a gjenden ato? A bëjnë ata teste serologjike?

Maska dhe testet janë dy arsyet kryesore për polemikë (së bashku me zgjedhjet e mbajtura në 15 mars) në lidhje me përgjigjen ndaj epidemisë. Për një kohë të gjatë autoritetet kanë përsëritur që ato nuk ishin të nevojshme, por kryesisht sepse të dy nuk ishin të disponueshme. Macron “përulësisht” pranoi të metat, dhe premtoi se deri më 11 maj të gjithë personat me simptoma do të testohen. Sa i përket maskave, përparësi i është dhënë personelit mjekësor. Sa për të tjerët, nuk do të ketë asnjë detyrim por ato do të rekomandohen fuqimisht dhe deri në atë datë ato duhet të jenë të disponueshme për të gjithë në farmaci.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Në bashkëpunim me Gjermaninë, qeveria franceze po përgatit aplikacionin StopCovid i cili duhet t’i lejojë çdo qytetari të marrë një njoftim nëse gjatë ditës ai ka takuar një person që e ka deklaruar veten pozitiv për koronavirusin. Për të kufizuar pushtimin e intimitetit, teknologjia e zgjedhur nuk është gjeolokacion, por Bluetooth, dhe ka të ngjarë që Parisi të përfundojë duke përdorur ndihmën e Apple dhe Google të cilët përfaqësojnë pothuajse të gjitha sistemet e funksionimit të smartphone dhe që sapo kanë njoftuar të punojnë në një platformë të përbashkët.

Danimarka

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Me pak fjalë, duke pasur parasysh suksesin e deklaruar nga Kryeministri Mette Frederiksen në mbajtjen e infeksionit, rihapja në faza është e parashikuar, me idenë për të shmangur turmat gjatë ditës në transportin publik dhe në kohën e pikut. Rihapja e parukierëve dhe restoranteve është vendosur gjithashtu ndërsa bibliotekat, kinematë, kishat, dyqanet do të qëndrojnë të mbyllura deri në të paktën 10 maj: deri në atë datë ndalimi i tubimeve me më shumë se 10 persona do të mbetet në fuqi. Ngjarjet dhe takimet publike janë të ndaluara deri në gusht.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat? Mësime me një distancë sigurie prej dy metrash dhe vetëm një nxënës në shkollë, në pushim të gjithë të orientohen për të larë duart, por mbi të gjitha, shumë buzëqeshje dhe përqafime të pashmangshme midis fëmijëve të vegjël. Danimarka është vendi i parë evropian që rihap shkollat fillore dhe kopshtet e fëmijëve, të cilat mbetën të mbyllura për një muaj për shkak të emergjencës koronavirus. “Ne nuk mund të fshihemi në shtëpi për një vit e gjysmë me fëmijët tanë”, kjo është gjendja shpirtërore e danezëve të përmbledhur nga gazeta kryesore lokale, Jyllands-Posten. Edhe pse 18 mijë prindër, të shqetësuar për rrezikun e infektimit, kanë nënshkruar një peticion për të kërkuar që shkollat të mbyllen, ndërsa shumë do të zgjedhin në mënyrë të pavarur që të mos i dërgojnë fëmijët e tyre në klasë.

3) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)? A bëjnë ata teste serologjike?

Nuk ka asnjë detyrim të vishni maskë. Në fund të marsit, Agjensia Daneze e Shëndetësore u ankua se spitalet në vend nuk kishin pajisjet e domosdoshme mbrojtëse, siç janë dezinfektueset e duarve, maskat për fytyrën dhe telat mbrojtës. Autoritetet shëndetësore njoftuan më herët javën e kaluar se kompleett e testit DIY do të fillojnë të sigurohen në mënyrë që të marrin një pamje më të mirë të përhapjes së koronavirusit në Danimarkë.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Përhapja e koronavirusit në Danimarkë monitorohet dhe analizohet përmes aplikimit COVIDmeter. Duke filluar në fillim të këtij muaji nga Ministria e Shëndetësisë dhe të moshuarve, ajo lejon të gjithë qytetarët me një numër të sigurimeve shoqërore të regjistrohen në platformën e re në shëndet.dk dhe të futin informacione për shëndetin e tyre duke iu përgjigjur pyetjeve javore.

Norvegji

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Deri në datën 27, varet nga parukierët dhe zbukuruesit, për sa kohë që ato respektojnë rregullat shëndetësore. Më 15 qershor, do të hapen gjithashtu të gjitha aktivitetet kryesore sportive dhe kulturore. Përveç kësaj, rregullat e mëparshme të tilla si distanca midis njerëzve, kufizimet e udhëtimit, mbikëqyrja e simptomave të dyshimta do të mbetet në fuqi.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Norvegjia do të rihapë kopshtet në 20 Prill dhe një pjesë të shkollave në 27 prill. “Ambicia jonë është që të gjithë fëmijët tanë të kthehen në shkollë para verës,” tha Kryeministri Erna Solberg.

3) Sa është e përhapur dhe si do të funksionojë puna inteligjente?

Norvegjia është gjithashtu pjesë e atyre vendeve të teknologjisë së lartë, kështu që ajo tashmë ka adoptuar punë inteligjente para pandemisë, e cila mbetet e inkurajuar dhe e mbështetur.

4) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)? A bëjnë ata teste serologjike?

Në Norvegji nuk ka asnjë detyrim të vishni maskë, por përdorimi rekomandohet shumë nga Ministria e Shëndetësisë. Që nga 15 Prilli 2020, Norvegjia ka kryer 130.226 tamponë dhe janë raportuar 6.740 raste të konfirmuara dhe 150 vdekje. Një këshilltar i vjetër nga Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik deklaroi se një nga arsyet kryesore pse shkalla e vdekshmërisë ishte dukshëm më e ulët se në vendet e tjera evropiane (si Italia, Spanja, Mbretëria e Bashkuar) ishte numri i lartë i tamponëve të kryera në Norvegja. Ende nuk është e qartë se cila linjë do të miratohet në testet serologjike.

5) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Aplikacioni që po zhvillohet në Norvegji i lejon Institutit të Shëndetit Publik të mbledhë të dhënat e gjeokolacionit dhe t’i ruajë ato në një server të koduar të cloud. Nëse një përdorues konfirmohet si një person i infektuar, nga këto të dhëna është e mundur të rindërtoni me cilat subjekte mund të kenë rënë në kontakt dhe t’u dërgojë atyre një njoftim për t’i lejuar ata të marrin masat paraprake. Por jo vetëm kaq. Qeveria Norvegjeze po përdor të dhëna nga kullat e celularit për të hartuar përhapjen e mundshme të Covid në të gjithë vendin dhe të përcaktojë se cilat rajone ka të ngjarë të kenë nevojë për furnizime mjekësore. Projekti është një partneritet midis Institutit Norvegjez të Shëndetit Publik dhe Telenor, kompania më e madhe në vend, i cili menaxhon rreth 80 përqind të trafikut të të dhënave të përgjithshme të vendit.

Suedia

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Në vend situata është e ndryshme nga shumica e pjesës tjetër të Evropës dhe pjesa tjetër e vendeve skandinave sepse kërkohet distancimi shoqëror, por shkollat, restorantet dhe baret mbesin të hapura, me kufirin e tubimeve me mbi 50 njerëz. Shifrat e fundit sugjerojnë që numri i të vdekurve në Suedi po rritet me shpejtësi. Të martën, një grup prej 22 mjekësh, virologësh dhe studiuesish kritikuan hapur autoritetet shëndetësore të Stokholmit me një letër të hapur të botuar në gazetën Dagens Nyheter. “Qasja duhet të ndryshojë rrënjësisht dhe shpejt”, shkruante gazeta, duke kërkuar masa më të ngurta të përmbajtjes, në vazhdën e atyre të miratuara në vendet e tjera të Evropës. Një gazetar danez kohët e fundit tha se shikimi i reagimit të Suedisë ndaj COVID-19 ishte “si të shikosh një film horror”. Sidoqoftë, kompania e transportit publik në Stokholm, SL, thotë se ka parë që pasagjerët të binin 50% në trenat e metrosë dhe udhëtarëve. Sondazhet sugjerojnë që tre të katërtat e suedezëve mbahen të paktën një metër larg nga pjesa tjetër, të paktën pjesërisht.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Fëmijët gjithashtu mbetën në shkollë në Suedi, e cila mbylli vetëm shkolla të mesme dhe universitete.

3) A ka detyrim të veshësh maska dhe a gjenden ato?

Jo, nuk ka asnjë detyrim të vësh një maskë.

5) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Nuk ka asnjë program ndjekjeje. Por Ministria e Shëndetësisë në bashkëpunim me Microsoft ka krijuar një aplikacion të destinuar që mjekët të monitorojnë pacientët Më shumë se 400 mjekë suedezë përdorin aplikacionin.

Austri

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Në Austri faza 2 tashmë ka filluar. Që nga e hëna, fabrikat dhe ndërmarrjet e ndërtimit janë rihapur (ato që konsiderohen jo thelbësore ishin mbyllur për dy javë, të tjerët kurrë nuk u ndalën). Nga e marta u hapën dyqanet, për aq kohë sa ato janë nën 400 metra katrorë sipërfaqe dhe respektojnë masat e sigurisë: gati 80% e bizneseve të vendit kanë qenë në gjendje të rifillojnë aktivitetet, libraritë, parfumeritë, dyqanet e veshjeve, kopshtaritë, lavazhet e makinave të stacioneve të shërbimit, dyqanet e riparimit të makinave dhe biçikletave, dyqanet e gurëve dhe bizhuteritë. Ekziston një detyrim që klientët dhe stafi të veshin maska dhe të ruajnë distancat e sigurisë. Parqet dhe transporti publik për udhëtime të kohës së lirë janë bërë gjithashtu të arritshme (më parë ato ishin të rezervuara për punë ose nevoja themelore). Ministri i Brendshëm Karl Nehammer megjithatë ka përsëritur se rihapja nuk do të thotë të ktheheni në jetë normale dhe se qytetarët duhet të largohen nga shtëpia vetëm për “katër arsye”: të punojnë, të bëjnë dyqane, të kujdesen për njerëzit e tjerë, të luajnë sport ose të shkojnë në shëtitje. Ulja e mëtejshme e masave të kontrollit është planifikuar për muajin e ardhshëm: përveç rifillimit të mësimeve në shkolla nga 4 maji për nxënësit që do të duhet të marrin diplomën e shkollës së mesme dhe ato të klasave të shkallës së fundit, rihapjen e dyqaneve të tjera, siç janë parukierët. Nga 1 maji do të ketë gjithashtu një relaksim të masave për sportet në natyrë dhe trajnimi i futbollit në grupe të vogla do të jetë i mundur. Pas dy javësh, mund të prekë bare dhe restorante, por vetëm nëse kontrollimi i epidemisë është akoma efektiv

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Mësimet në kopshte dhe shkolla të detyrueshme mbeten të pezulluara: pritet një rikuperim gradual nga maji, por kancelari Sebastian Kurz (ÖVP) shpjegoi se kalendari do të vendoset në fund të këtij muaji. Ndërkohë shkollat nuk janë mbyllur: ato kanë mbetur të hapura për të ndihmuar familjet që nuk mund të ndjekin fëmijët në shtëpi. Ata që kanë fëmijë të regjistruar në shkolla fillore, të mesme ose të posaçme, mund t’i dërgojnë në institucione nëse bëjnë punë “të domosdoshme” për të cilat nuk mund të qëndrojnë në shtëpi ose “nuk kanë mundësi t’i ndjekin ata”, veçanërisht nëse ata janë prindër beqarë, siç përcaktohet shprehimisht dekretin e Ministrisë së Arsimit. Deri më tani, megjithatë, sipas shtypit austriak, shumica e shkollave kanë mbetur bosh. Ndërkohë, universitetet tashmë kanë filluar të marrin shumicën e provimeve me shkrim dhe me gojë në internet.

3) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)? A bëjnë ata teste serologjike?

Qeveritë lokale mbikëqyrin shpërndarjen e maskave për fëmijë (mbi gjashtë vjeç) që vazhdojnë të shkojnë në shkollë, dhe mësuesit që kujdesen për to. Ndërkohë, qeveria ka filluar një fushatë masive për provë: Ministri i Shëndetësisë Rudolf Anschober tha se Austria tani po bën më shumë testime sesa Koreja e Jugut.Ai ka filluar një program për të testuar të gjithë mysafirët dhe punëtorët e shtëpive të pleqve, dhe pastaj ato të dyqaneve.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Më në fund, Kryqi i Kuq Austriak ka nisur tashmë një aplikacion për gjurmimin e infeksioneve: ai shkarkon në baza vullnetare, ka një “vetë-provë” për simptoma nga Covid-19 që identifikon infeksione të mundshme dhe përdor Bluetooth ose Ëlan për të paralajmëruar se kush është qëndruan në kontakt me ta për mbi 15 minuta brenda një rrezeje prej dy metrash.

Zvicra

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Në Zvicër, rihapja e vendit do të fillojë më 27 prill dhe do të ndahet në faza deri më 8 qershor. Njoftimi është bërë të enjten pasdite nga Presidentja e Konfederatës Simonetta Sommaruga. E para që do të fillojë përsëri – më 27 Prill, në të vërtetë – do të jenë një seri aktivitetesh tregtare, siç janë qendrat e kopshtarisë, parukierët dhe disa zyra mjekësore dhe fizioterapie. Më 11 maj do të jetë radha e shkollave të detyrueshme dhe më 8 qershor do të jenë baret, restorantet dhe aktivitete të tjera që do të përcaktohen. “Strategjia do të adaptohet hap pas hapi,” tha Ministri i Shëndetësisë Alain Berset. Të gjitha masat e tjera të distancës sociale mbeten në fuqi dhe lëvizjet e panevojshme nuk rekomandohen. Vetëm dje qeveria futi një gjobë prej 100 franga për ata që shkojnë në Itali apo Francë për të bërë dyqane në supermarkete.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

11 maji do të jetë radha e shkollave dhe kopshteve. Për momentin nuk parashikohen masa të posaçme mbështetëse për familjet, por priten vendimet e Bernës edhe në këtë rast.

3) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)? Përdorimi i maskave në publik nuk është i detyrueshëm, por rekomandohet. Asnjë vështirësi nuk është raportuar në gjetjen e pajisjeve.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Hipoteza e një aplikacioni gjurmimi është duke u ekzaminuar por do të ishte vetëm një masë vullnetare. Një aplikacion i dytë, i quajtur “Corona Science”, synon të mbledhë të dhëna anidemiologjike anonime për të hartuar më mirë sëmundjen. Edhe kjo do të ishte një iniciativë vullnetare.

Spanjë

Ç’farë rihap dhe çfarë është rendi i zgjedhur?

Buletini i përditshëm i infeksioneve është mjaft ngushëllues, por ende jo sigurues (ka mbi 182 mijë të infektuar dhe pesëqind raste të reja në ditë). Spanja e ka dy ose tre ditë është rikthyer (pjesërisht) për të punuar. Pa paragjykuar masat kufizuese (mbyllja në shtëpi, ndalimi i daljes, përveç domosdoshmërisë së provuar, sipas eventeve të përcaktuara), qeveria e Pedro Sanchez i ka dhënë dritë jeshile rihapjes së fabrikave, vendeve të ndërtimit, kompanive nga e hëna. Gjendja e jashtëzakonshme, e shpallur në 14 Mars, ka qenë në fuqi për një muaj dhe është zgjatur deri më 26 Prill me miratimin e Parlamentit. Madridi tashmë ka hyrë në fazën 2, ka rikthyer jetën normale të prodhimit në kushte të reja. Dyqane të ndryshëm nga sendet ushqimore, farmacitë, duhanpirësit, lajmet, optikën, lavanderitë dhe pastruesit e thatë, stacionet, telekomunikacionin janë të mbyllura. Në fabrikë dhe në zyra, distancat e sigurisë duhet të respektohen dhe duhet të futen orë fleksibël për të lejuar tronditjen e hyrjeve dhe daljeve. Kompanive u është deleguar detyra e pajisjes së punonjësve me pajisje mbrojtëse (por konfidustria kombëtare ka sinjalizuar vështirësinë e madhe të sipërmarrësve në marrjen e tyre), veçanërisht nëse distancat midis punonjësve, furnitorëve dhe përdoruesve nuk mund të garantohen gjithmonë.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Shkollat nuk do të rihapen dhe fundi i vitit shkollor konfirmohet për muajin qershor, pa kohë shtesë, edhe nëse mund të parashikohet kthimi pas pushimeve. Sidoqoftë, qendrat verore do të shtojnë orët argëtuese të mësimeve që mbajnë ndoshta nga mësues të punësuar posaçërisht. Një vlerësim i përgjithshëm i performancës së tyre do të hartohet në dy tremujorët e parë. Ata që shqetësohen në ndonjë lëndë do të duhet të marrin kurse intensive kur të fillojë viti i ri. Seanca e korrikut për provimet universitare nuk është anuluar.

3) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)?

Përdorimi i maskave nuk është i detyrueshëm, por rekomandohet, dhe në shumë stacione metro dhe stacione hekurudhore, ka filluar shpërndarja falas e atyre kirurgjikale për pasagjerët. Qeveria ka premtuar 10 milion që nga e hëna e kaluar, megjithatë të pamjaftueshme, dhe çmimet e shitjes me pakicë janë shtuar, aq sa federata e farmacistëve ka marrë propozimin për t’i futur ato në receta elektronike në mënyrë që të mund të kalibrojë koston bazuar në të ardhurat e secilit klient, në vend se të vendosni një çmim maksimal për të gjithë.

Britania e Madhe

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Pritet tre javë, pasi akoma nuk është arritur kulmi i infeksionit. Britania ende nuk ka qeveri prandaj bllokimi do të zgjatet por ende nuk dihen planet për rihapjen, gjithashtu për shkak të mungesës nga skena e Boris Johnson: dhe kjo po ngjall polemikë.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Shkollat asnjëherë nuk janë mbyllur plotësisht. Klasat janë pezulluar, por institucionet, veçanërisht shkollat fillore, kanë mbetur të hapura pikërisht për të mirëpritur fëmijët e punëtorëve thelbësorë, të cilët nuk do të dinin se ku t’i linin ata, dhe të gjithë fëmijët nga situata “të cenueshme”.

3) A ekziston ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)?

Nuk ka asnjë detyrim. Shkencëtarët britanikë aktualisht besojnë se nukjanë të nevojshme. por ata janë të gatshëm të rishikojnë pozicionin e tyre nëse duhet të shfaqen prova të tjera.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Këtë javë do të fillojnë testet e para, shumë të kufizuara, për aplikacionin e gjurmimit: por ekzistojnë shqetësime serioze për intimitetin (ky është një vend ku nuk ka karta identiteti ose çertifikata të çfarëdo lloji).

Irlandë

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Irlanda do të mbetet e mbyllur deri të paktën 5 maj. Plani i rihapjes nuk është njoftuar ende. Kryeministri Leo Varardkar ka treguar se ajo do të zhvillohet në faza, pa specifikuar se çfarë do të rihapet ose kur. Drejtori shëndetit parësor, Toni Holohan përjashton një kthim në normalitet përpara se të vijë një vaksinë: Nuk ka gjasa të pastrohet për turizëm dhe ngjarje sportive apo kulturore përpara shtatorit. Qëllimi është “të kuptojmë se çfarë përfitimi maksimal ekonomik dhe shoqëror përfshin me më pak rrezik”.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Kopshtet e fëmijëve, si shkollat, janë mbyllur që nga 12 mars. Ekzistojnë dispozita për fëmijët e punonjësve shëndetësorë dhe ata që punojnë për shërbime të urgjencës, si dhe fëmijë të konsideruar në rrezik, të cilët mund të vazhdojnë të ndjekin institucionet që hapen vetëm për ta nën masa sigurie. Qeveria do të kompensojë kopshtet që nuk janë paguar tarifa që nga muaji Mars për t’i lejuar ata të mbajnë mësuesit (dhe prindërit të mbajnë punët e tyre pa pasur nevojë të paguajnë). Në mes të marsit, qeveria prezantoi një përfitim papunësie të krijuar për pandeminë prej 350 € në javë për punonjësit dhe freelancer që kanë humbur punën e tyre me Covid.

3) A ka ndonjë detyrim për maska? A bëjnë ata teste serologjike?

Në Irlandë nuk ka detyrim të veshësh maska ose doreza. Sa i përket testeve serologjike, ende nuk është identifikuar një formulë që ka shkallën e duhur të besueshmërisë.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Irlanda ishte ndër vendet e para që studion një aplikacion ndjekjeje. Fillimisht duhej të ishte një aplikim vullnetar dhe të fillonte punën në gjysmën e parë të prillit. Projekti, nga ana tjetër, është bërë më kompleks në përputhje me iniciativat e vendeve të tjera.

Republika Çeke

Ç’farë rihapet dhe kur, cili është rendi i zgjedhur?

Është aprovuar një plan pesë-hapësh për rinisjen e biznesit. Më 20 Prill, artizanët, tregjet e fermerëve, pazaret e makinave dhe shitësit e makinave do të rihapen, profesionistët do të jenë në gjendje të rifillojnë aktivitetet e trajnimit jashtë, por pa publikun. Më 20 Prill do të jetë radha e dyqaneve brenda 200 metrave katrorë (pa përfshirë ato në qendrat tregtare). Nga 11 maj: dyqane brenda 1.000 metrave katrorë (gjithmonë pa përfshirë ato në qendrat tregtare), palestra (pa përdorur dhoma ndërrimi ose dushe të zakonshme), autoshkollat. Nga data 25 maj: restorante, buffets, pubs, bare të verës, deri më tani vetëm hapësirat e hapura ose me shërbim shitje përmes dritareve speciale, muzeve dhe galerive, kopshtit zoologjik (vetëm pjesën e jashtme), parukierëve, manikyrave, masazheve ose solareve . Qendrat më të mëdha tregtare dhe lokalet pa një zonë në natyrë do të rihapen të fundit, ose më 8 qershor.

2) Kur do të hapen kopshtet dhe shkollat?

Shkollat në Republikën Çeke vetëm pjesërisht do të hapen para pushimeve të verës. Të parët që do të largohen do të jenë universitetet në 20 Prill, por pritet maksimalisht 5 persona në të njëjtën kohë. Përparësi u jepet atyre që ndjekin vitin e kaluar dhe atyre që po përgatiten për provimin e doktoratës. Më 11 maj, nxënësit e shkollave të mesme do të shkojnë në shkollë. Provimet do të mbahen nga 1 qershori e tutje. Shkolla fillore do të mirëpresë studentët në 25 maj. Maska do të jetë e detyrueshme brenda shkollave, por mësuesit duhet të vendosin nëse do t’i veshin ato gjatë mësimeve. Plani mund të pësojë ndryshime bazuar në përparimin e infeksioneve.

3) A ka ndonjë detyrim për maska (dhe a gjenden ato)?

Nga 19 Marsi, është e nevojshme kur të dilni nga shtëpia të vihet një maskë ose një shall që mbulon hundën dhe gojën. Më 9 prill, qeveria vendosi të përjashtojë nga detyrimi për të vën maskë ata që drejtojnë një makinë në të cilën ekzistojnë vetëm anëtarët e së njëjtës familje dhe drejtuesit e autobusëve që kanë një kabinë të veçantë nga ajo e udhëtarëve.

4) Ku është aplikacioni i gjurmimit?

Filloi më 30 mars me projektin Smart Quarantine që synon të gjurmojë lëvizjet e qytetarëve të infektuar duke filluar nga Moravia e Jugut. Sistemi përdor të dhëna nga telefonat mobil dhe pagesa të kartave të kreditit, padyshim pasi subjekti i të dhënave ka dhënë pëlqimin e tij. Sapo personi pozitiv të vihet në kontakt me dikë, autoritetet e paralajmërojnë atë për rrezikun dhe e vendosin atë në karantinë. Të dhënat do të qëndrojnë vetëm në sistem për gjashtë orë dhe ato do të fshihen.