Sigal

Dhjetë miliardë euro për të aktivizuar mbështetjen ekonomike për ata që jetojnë nën vijën e varfërisë. Kjo është politika më e re sociale e populistëve italianë. Njoftimi erdhi nga kreu i “Lëvizjes Pesë Yje”, në një dalje për mediat, shkruan Ilsole24ore. Bëhet fjalë për një ndihmë ekonomike deri në 780 euro në muaj. Sipas vendimit që pritet që të hyjë në fuqi në mars të 2019, për një person të papunë ose një të punësuar “të varfër” vlerësohet se ata do të kenë nevojë për integrim mesatar mujor prej 480 euro, ndërsa dikush tjetër pa ndonjë të ardhur tjetër duhet të paguhet shuma e plotë prej 780 eurosh. Ajo do të sigurohet nga një kartë elektronike, pra e gjurmueshme dhe nuk mund të përdoret për blerjen e mallrave jo thelbësore. Kjo kartë e veçantë debiti, një risi në Itali, sa i përket kësaj fushe, është e dizenjuar në një mënyrë të tillë që ka kontroll të plotë të produkteve, të cilat mund të blihen nga pagesa ekonomike ose siç e quajnë italianët, pagesa e qytetarisë.

Duhen plotësuar 4 kërkesa për ta përfituar: të qenit në kërkim të një pune aktive, në përfundim të një trajnimi por i papunë, papunësia e pavullnetshme dhe do të vendosen në peshore të ardhurat totale të familjes. Masa humbet nëse refuzon tre oferta të drejta të punës. Masa humbet nëse refuzon tre oferta nga qendrat e punësimit. Një ndërhyrje është planifikuar gjithashtu në qendrat e punësimit, raporton Il Sole 24 Ore, që deri më tani zënë vetëm 3.4% të atyre që u drejtohen atyre për të kërkuar punë. Një miliardë dollarë për t’i përmirësuar ato. Integrimi i pensionit, i barabartë me rreth 300 euro, është për ata me një pension minimal ose social. Pagesa e ndihmës ekonomike është një ndër premtimet elektorale të qeverisë italiane, e cila do të nisë nga viti i ardhshëm që të funksionojë.

Pagesa e qytetarisë: Çfarë është?
Ky term i referohet ndihmës ekonomike që “Lëvizja Pesë yje” ka për qëllim të ndajë me 9 milionë italianë, të cilët janë pa të ardhura ose kanë të ardhura shumë të ulëta. (në kufirin e varfërisë ekstreme). Ky është instrumenti që Dy partitë në koalicion në Itali kanë zgjedhur si masë kundër varfërisë, pabarazisë dhe përjashtimit social dhe se si për të promovuar të drejtën për punë dhe trajnimin profesional nëpërmjet politikave që synojnë mbështetjen ekonomike dhe integrimin e të gjithë njerëzve në rrezik të margjinalizimit në shoqëri dhe në tregun e punës. Sipas lajmeve nga mediat e ndryshme në Itali, pritet se do të fillojë nga muaji mars i ardhshëm.

 Si funksionon?

– Sipas të dhënave të ISTAT-it, në Itali kushdo që jeton vetëm me më pak se 780 euro në muaj është nën nivelin e varfërisë. Ky prag gjithashtu ndryshon sipas numrit të anëtarëve të familjes.
– pagesa e qytetarisë nënkupton pagesën e një kontributi ekonomik në atë mënyrë që kushdo mund të arrijë pragun prej 780 euro në muaj. Pra, nëse në një familje prej 3 personash, nëna dhe babai i saj janë të papunë dhe të ketë një fëmijë, i cili varet nga ata, masa e të ardhurave themelore është e plotë, apo 780 € për nënën dhe 780 Euro për babain, në shumën gjithsej 1560 euro në muaj.
Nëse familja në vend përbëhet për shembull dy njerëz me një pension prej 400 euro secili, të ardhurat bazë do të plotësojë atë që mungon për të arritur në pragun e famshme e 780 euro në muaj, kështu që do të jetë prej 370 euro.
– Edhe ata që kanë një punë me kohë të plotë, por kanë nevojë për integrimin e të ardhurave themelore, pra nuk arrijnë 780 euro në muaj edhe pse në punë, qeveria ka menduar për këtë mundësi, me futjen e pagës minimale kontraktuale që siguron një pagesë bazë prej së paku 9 euro në orë. Në rastin e punës me kohë të pjesshme, parashikohet integrimi i pagave deri në 780 euro në muaj.
– Për të marrë këtë pagesë, duhet të plotësohen disa kërkesa.
– Për të ruajtur statusin e përfituesit me kalimin e kohës, duhet të ndiqen rregullat e sakta, përndryshe subvencioni humbet.
– Parashikohen gjithashtu avantazhe të ndryshme për kompanitë që marrin përsipër përfituesit e të pagesës së qytetarisë, laboratorët për krijimin e bizneseve të reja, koncesionet e aseteve shtetërore për fillimin e inovacioneve dhe për rimëkëmbjen bujqësore.

Kush e përfiton?

Sipas asaj që parashikohet nga propozimi i “Lëvizjes 5 Yje” në të ardhurat e ligjit të shtetësisë, kërkesat për të drejtën e ndihmës ndaj varfërisë janë:
• Të jetë mbi 18 vjeç;
• Të qenit i papunë ose në kërkim të punës;
• Të kenë të ardhura nga puna nën nivelin e varfërisë në Itali, pragu i krijuar nga ISTAT. Këto të ardhura duhet të vërtetohen përmes ISEE.
• Duke pasur një pension nën kufirin e varfërisë, në këtë rast po flasim për pensionin e shtetësisë.

Çfarë nuk blen dot me kartën?

ATM-të e të ardhurave të pagesës së qytetarisë nuk do të jenë të përdorshme kudo. Ligji prej 10 miliardë eurosh do të zbatohet me një sërë rregullash. Me kartën – e cila do të lejojë gjurmueshmërinë e të ardhurave për përfituesit – nuk mund të bëhen “shpenzime imorale”. Nuk lejohen blerje elektronike dhe zinxhirëve të pajisjeve shtëpiake. Gjithashtu, ju nuk mund ta provoni fatin tuaj duke blerë një kartë lotarie dhe ju nuk mund të blini cigare. Për të marrë të ardhura nga shtetësia, duhet të keni banim në Itali për të paktën 10 vjet. Duhen shpenzuar vetëm në dyqanet italiane me qëllim të injektimit të 10 miliardë eurove të konsumatorëve në ekonominë italiane. Nuk mund të kursesh. Kush ka kartën e të pagesës së qytetarisë do të duhet të zerojë kartën çdo muaj. Ata që mashtrojnë rrezikojnë 6 vjet burg për “deklarata që nuk janë në përputhje me ligjin”.