“Inflacioni në nivelin më të lartë në 20 vite”/ Kriza e çmimeve ‘godet’ gjithnjë e më shumë xhepat e shqiptarëve

378
Sigal

“Kriza e çmimeve në tregjet botërore po godet gjithnjë e më shumë xhepat e qytetarëve shqiptarëve. Shtrenjtimi i fortë veçanërisht i produkteve ushqimore dhe karburanteve ka bërë që inflacioni në Prill të arrijë në 6.2%, norma më e lartë e shënuar në dy dekada.”

Edhe pse ndikimin më të fortë në inflacion e dha transporti me një rritje prej 22.5% dhe mallrat e shportës , gjatë prillit u shtrenjtua gjithçka duke rritur ndjeshëm kostot e jetesës, pasi për të njëjtat sasi malli kanë paguar shumë më shumë se krahasuar me një vit më parë. Brenda grupit të ushqimeve që u rritën me 10% për të cilat shqiptarët shpenzojnë mbi 40% të buxheteve të tyre, rritja më e madhe e çmimeve është vërejtur te vaji.

Aktualisht, një litër vaj shitet për 381 lekë me vendimin e ri të bordit të transparencës, një nga produktet më të shtrenjta të shportës bazë. Më tej janë rritur edhe kostot për blerjen e produkteve të bulmetit, mishit dhe ato për fruta perimet. Me shpejtësi gjatë prillit janë shtrenjtuar edhe çmimet për qiratë e shtëpive, energjinë e ujin, ndërsa edhe për veshjet qytetarët kanë paguar më shumë para për blerjen e tyre.

Mobilimi dhe arredimi i shtëpive po kushton gjithnjë e më shumë, pasi trendi rritës i çmimeve vijoi edhe përgjatë prillit për këtë grup si pasojë e rritjes së kostove të transportit dhe energjisë elektrike.

Presionet që vijnë nga situata e krijuar nga lufta në Ukrainë po e bëjnë rritjen e çmimeve të papërballueshme për konsumatorët dhe shqetësues është fakti se projeksionet flasin që do të vazhdojnë të qëndrojnë të larta për një periudhë afatgjatë, duke rrezikuar tkurrjen e konsumit. Me këtë normë, inflacioni është 2 herë më i lartë se objektivi i Bankës së Shqipërisë prej 3%, për të cilin vetë institucioni parashikon që të kthehet në normalitet të paktën në pjesën e parë të vitit 2024.