Gjenerali grek dhe ai shqiptar përplasen për ishullin (Emrat)

92

Në vorbullën e pandemisë COVID-19 dhe disa ngjarjeve të tjera, gjeneralët grekë dhe Ministria e Mbrojtjes Kombëtare bënë një veprim të pazakontë. Përballë me bregdetin shqiptar në Ishullin Fanos (Othonoi) vendosën trupa ushtarakë.

Pranë Sarandës, për herë të parë Greqia çon ushtrinë në ishullin Othonoi

Sipas portalit grek “Greek city times”, për herë të parë në Ishullin Fanos, pika më perëndimore e Greqisë (Kepi Boca i Othonia është pika më perëndimore e Greqisë), në veriperëndim të ishullit popullor të festave të Korfuzit, do të krijohet një një bazë ush tar ake. Gjeneral Lejtnant Charalambos Lalousis dha urdhër për të ndërtuar postin us hta rak shpejt dhe në heshtje.

Ky është një plan i vjetër, i cili nuk u zbatua, përkundër kërkesave të vazhdueshme nga banorët e ishullit. Është një ishull me një sipërfaqe prej 10.8 km katrore dhe ndodhet 12 milje detare nga bregu veriperëndimor i Korfuzit. Imagjinojeni, se sa thelë futet Greqia në Jon tani që Greqia ka shpallur 12 milje, nëse matja do të lejohet të nisë nga ky shkëmb.

Historiani Isichios (shekulli i 3-të para Krishtit) e përmendi këtë ishull me emrin Othronos. Plini (shek. I) e quajti ishullin Thoronos. Emri i tij aktual Othonoi korrespondon me historianin bizantin Procopius, i cili jetoi në vitet e Justinianit (shek. 6).

Vendasit e quajnë atë Fidonisi për shkak të pranisë së shumë gjarpërinjve që i detyruan njerëzit të largoheshin nga ishulli. Në vitet e fundit ishulli është quajtur Fanos për shkak të ekzistencës së një fari, i ndërtuar në 1872 që shihet nga ata që lundrojnë nga deti Adriatik në Detin Jon.

Gazeta e quan një reagim i papritur nga Shqipëria fqinje, kundërshtimin e opinionit shqiptar. Instalimi i postës ushtarake në Gavdos nuk provokoi asnjë reagim nga Turqia, thotë gazeta, sikur ky ishull të ndodhej në Egje dhe jo në kufi me Shqipërinë.

Po kush është gjenerali shqiptar?
Ai ka 35 vjet prezencë aktive në Forcat e Armatosura Shqiptare. Nga 2009 në 2013 ai ishte përfaqësuesi kombëtar i Shqipërisë në Komandën e Lartë Aleate të NATO-s.

Në janar 2014, ai u emërua Këshilltar i Mbrojtjes i Presidentit shqiptar, ndërsa ka përgatitur studime për reformën e të gjithë sistemit të sigurisë kombëtare dhe të mbrojtjes të Shqipërisë.

Sot Ahmetaj është këshilltar për sigurinë në Partinë Demokratike të Shqipërisë. “Kohët e fundit, me artikuj dhe botime të shumta, ai ka kritikuar Greqinë dhe duke u përpjekur të pr ovokojë qeverinë Rama të reagojë.

Gjithashtu, Ahmetaj thekson se instalimi i një force greke në Othonoi do të thotë se Greqia ka qëllime afatgjata (!) dhe se perceptimi ushtarak i Greqisë ka ndryshuar për të zgjeruar kontrollin e zonës detare. Sipas gjeneralit shqiptar, Greqia nuk ka të drejtë të instalojë një forcë ushtarake në Othonoi.