Formulari i deklarimit për shëndetin nga nxënësit/ Avokati: Absurditet dhe gafë ligjore! Ja qëllimi që fshihet

67

Të gjithë fëmijët dhe prindërit do të duhet të plotësojnë çdo ditë një formular deklarimi për shëndetin në shkollë. Ky është rregulli i ri i vendosur nga Ministria e Arsimit, sipas saj, për të kontrolluar përhapjen e koronavirusit në shkolla. Në formular, fëmija dhe prindi deklarojnë nëse ndonjë anëtar i familjes së tyre është i infektuar me Covid-19.

Avokati Ledio Braho e cilëson nismën “një gafë ligjore siç është mungesa e zotësisë për të vepruar te të miturit”.

“Ajo që më shqetëson më shumë, shton ai, ka të bëjë me faktin se cili është qëllimi i këtij deklarimi si për nxënësin ashtu edhe për prindërit e tij edhe po të supozojmë se të dy deklaruesit kanë zotësi për të vepruar”.

“Cila do të ishte pasoja ligjore e një deklarimi që nuk përputhet me realitetin nëse nxënësi pas 5 ditësh do të figuronte pozitiv me Covid?! Do ta padiste shteti apo nxënësit e tjerë për shpërblim dëmi meqenëse infektoi disa prej tyre apo do të procedohej penalisht?!“, shtron pyetjet avokati në një reagim në rrjetet sociale.

Për aq sa e njohim deri tani ketë virus, vijon me arsyetimin, është e pamundur që një person ta dijë në momentin e një deklarimi të tillë nëse është i infektuar apo jo, kështu që çdo pasoje ligjore që pretendohet nga një deklarim i tille është absurditet.

“Nëse Ministria e Arsimit inicion të tilla procedura krejtësisht antiligjore, ka vetëm një qëllim keqdashës – në rast se ndodh që një nxënës të rezultojë pozitiv në një moment të dytë, atëherë të fillojë një ‘luftë’ dhe ballafaqim mes prindërve të nxënësve të tjerë me prindërit e nxënësit të infektuar çka e bën krejtësisht kriminale ketë iniciative…”, përfundon ai.

11 1