EMRAT/ Tre shqiptarë burgosen për fermat e shumta të kanabisit

266
Sigal

Fermerët e kanabisit nga Shqipëria jetonin në Mbretërinë e Bashkuar në mënyrë të paligjshme kur u arrestuan me një ngarkesë droge me vlerë pothuajse 300,000 paund në tre shtëpi në Teesside.

Ardit Gjonaj, 31 vjeç, Indrit Mehmeti, 30 vjeç dhe Ardi Mustafaj, 30 vjeç, u lidhën me fabrikat e kanabisit kur u zbuluan më 2 tetor të vitit të kaluar.

Gjonaj dhe Mustafaj u kapën në oborrin e pasëm të një prone në Middlesbrough.

Gjithashtu në pronë u gjetën bimë kanabisi dhe boçe të tyre me vlerën 9,622 £ në rrugë, së bashku me çanta dhe peshore dixhitale. Gjonaj kishte dy telefona, 140 paund cash dhe çelësat e një Audi me ushqim bimor në bagazhin e tij.

Oficerët gjetën dokumente pas një tubi kuzhine me emrat shqiptarë të lidhur me adresat e tjera të afërta.

Kjo çoi policinë në një pronë tjetër që po shndërrohej në një fermë kanabisi, tha prokurori Shaun Dryden.

Më pas u zbuluan 136 bimë me vlerë midis 38,000 dhe 114,000 paund në Rrugën “Maltby”.

Një kulturë tjetër në shkallë të gjerë u gjet në South View Terrace, ku ishte i përfshirë edhe Mehmeti, shkruajnë mediat britanike.

Atje u gjetën 104 bimë me një rendiment të mundshëm me vlerë 29,000 deri 87,000 £ si dhe bimë në proces tharjeje me vlerë 40,000 deri në 80,000.

Të tre burrat thanë se kishin hyrë në vend në mënyrë të paligjshme dhe kishin qenë në prona për dy ditë para arrestimeve të tyre.

Mustafaj tha se udhëtoi nga Bristol në Middlesbrough me tren, por fillimisht mohoi çdo përfshirje me kanabis.

Gjonaj tha se kishte punuar në Middlesbrough si dekorator para se të ftohej të qëndronte në shtëpi nga miqtë shqiptarë.

Ai tha se nuk ishte në dijeni të kanabisit, vendosi ushqimin e bimëve në makinë pa e ditur se çfarë ishte, por dikur megjithatë ishte paguar 100 paund për të korrur bimët.

Por më vonë pranoi para gjykatës se shkoi në të paktën dy ferma kanabisi duke lënë plehrat, ushqimin dhe furnizimet.

Mehmeti tha se është dërguar në pronë dhe është kujdesur për bimët, por nuk e dinte në fillim që ishte kanabis.

Ai tha se vazhdoi të punonte pasi kishte frikë se çfarë do të ndodhte nëse refuzonte, por pranoi se kishte çelësa dhe mund të largohej në çdo kohë.

Gjonaj, Mehmeti dhe Mustafaj më vonë të gjithë u deklaruan fajtorë për prodhimin e drogës të Klasit B.

Gjykatësi Paul Watson tha: “Unë jam i gatshëm të pranoj që ju, Mustafaj, keni luajtur një rol më të vogël në funksionimin e fabrikës së kanabisit. Por është e qartë se në rastin tuaj, Gjonaj, keni qenë shumë më i përfshirë. Keni luajtur një rol aktiv në atë që po ndodhte”.

Gjonaj u burgos për 18 muaj.

Mehmeti dhe Mustafaj, të dy pa adresë fikse, secili ishte i burgosur për nëntë muaj, që do të thoshte se ata do të lirohen.

Burrat janë shtetasit e fundit shqiptarë që u përfshinë në tregtinë bujqësore të kanabisit në Teesside, e cila më parë kishte përfshirë një numër të konsiderueshëm të shtetasve vietnamezë.