‘Dielli artificial’ i Koresë së Jugut sapo arriti 100 milionë gradë për më shumë se 20 sekonda

124
Sigal

Reaktori i shkrirjes bërthamore i Koresë së Jugut, i njohur gjithashtu si një “diell artificial”, sapo ka arritur 100 milionë gradë për më shumë se 20 sekonda në atë që mund të jetë një përparim i madh në një zgjidhje për krijimin e “energjisë së pastër të pakufizuar”.

Sipas shkencëtarëve nga Universiteti Kombëtar i Seulit dhe Instituti i Koresë së Energjisë së Fusionit, reaktori Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR) ishte në gjendje të krijonte temperatura deri në shtatë herë më të nxehta se dielli aktual.

Ideja është që teknologjia do të prodhojë të njëjtën sasi energjie si metodat tradicionale, pa emetuar gazra serë ose mbetje bërthamore.

Deri në fund të vitit, shkencëtarët shpresojnë se makina do të lejojë 100 milionë gradë për 50 sekonda. Dhe deri në vitin 2026, studiuesit shpresojnë të krijojnë të njëjtat temperatura, por për 300 sekonda.