Arrestohet grupi i shqiptarëve në Spanjë, grabisnin shtëpi

235

Operacioni i koduar “Habitat-Pelegrin” goditi një grup të specializuar për grabitjen e shtëpive të banuara, i cili realizonte aktivitetin në disa provinca përfshirë Jaén dhe periferinë.

Grupi mendohet të jetë nga Shqipëria dhe ka ngjallur shqetësim tek viktimat dhe fqinjët e tyre për shkak të mënyrës së funksionimit. Ata hynë në banesa, duke përfituar nga mungesat e përkohshme e banorëve. Grabitjet e tyre u përqendruan në javën e 15-23 shkurt.

“Ka katër të arrestuar, me kombësi shqiptare, me një procesverbal për ngjarje të ngjashme dhe që janë vendosur në paraburgim me urdhër të një gjykatësi në krahinë”, tha një zyrt Për momentin, ata akuzohen për rreth njëzet vepra kriminale në Komunitetin e Madridit, në Toledo, Teruel, Huesca, Navarra dhe provincën e Jienense.

“Kjo është një organizatë e përkryer e organizuar dhe hierarkike, anëtarët e së cilës kishin shumë lëvizje gjeografike për të kryer ‘fushata të përkohshme’ të grabitjeve në provinca të ndryshme,” shpjeguan zyrtarët e lartë.

Të arrestuarit udhëtonin në automjete legale, tek të cilat ata ndërruan targën në kohën e grabitjeve.

Pasi ishin në destinacionin e tyre, ata qëndronin në banesa në qytete të vogla, për të mos ngjallur dyshime. Ata i përdorën këto shtëpi si qendra të operacioneve të tyre. Në këto qëndrime të shkurtra, ata shfrytëzuan rastin të monitorojnë objektivat e tyre dhe të kryejnë akte kriminale.

Siç shpjegohet nga Garda Civile, hetimi filloi në Madrid, duke zbuluar praninë e një grupi të dyshuar për kryerjen e grabitjeve të shtëpive.

Më shumë vjedhje në provincë

Në fillim të shkurtit, hetuesit zbuluan se grupi mund të ishte transferuar në bashkësinë autonome të Andaluzisë, konkretisht në provincën e Jaén, ku ata kryen disa akte kriminale në qytete të tilla si Villanueva de la Reina, Los Villares, Andújar dhe Linares.

Për të hyrë në ambientet e brendshme të shtëpive, ata hapnin dyert ose dritaret e kateve përdhese, ndërsa brenda tyre merrnin pajisje të vlefshme kryesisht bizhuteri, orë, para dhe sende të tjera të vogla.

Deri më tani, hetohet pjesëmarrja e tyre në një varg veprimesh kriminale në lokalitetet e provincave të Madridit, Jaén, Teruel, Huesca dhe Navarra. Garda Civile ka bërë tre kërkime në kuadër të këtij operacioni.

Konkretisht, kontrollet janë bërë Valdemoro (Madrid), Seseña Nuevo (Toledo) dhe Longares (Zaragoza). Dy vendet e para u përdorën nga anëtarët e grupit për të jetuar, ndërsa vendi i tretë ishte bazë operimi për grupin dhe grumbullimi për sendet e vjedhura. Pikërisht, aty u arrestuan dhe ku agjentët ndërhynë duke sekuestruar sendet e vlefshme si bizhuteri floriri, orë, pajisje kompjuterike dhe elektrike, dokumente të rreme, targa të falsifikuara dhe mjetet për hapjen e dyerve të banesave që vidhnin.

Të arrestuarit, janë katër burra me origjinë shqiptare, të moshës 35 deri në 40 vjeç, të cilët ishin vendosur rregullisht në Madrid dhe Toledo, duke kryer veprimtarinë e tyre kriminale në të gjithë territorin kombëtar në fushata që zgjatën prej një ose dy javësh dhe më pas bënin “pushime të gjata”. Ata akuzohen për krime të përkatësisë në një organizatë kriminale, vjedhje me forcë në shtëpitë e banuara dhe dokumente të falsifikuara.