Ankthi nga Covid-19, 46 mijë shqiptarë kërkuan ndihmën e psikiatërve

36
Sigal

Pandemia e koronavirusit ka rritur ndjeshëm problemet e shëndetit mendor, duke futur në ankth miliona njerëz në mbarë botën.

Në Shqipëri, që prej Marsit të 2020, 46 mijë persona kanë zhvilluar seanca dëgjimore me ekspertët për problematika të shëndetit mendor.

Ata që nuk janë infektuar ende, kanë dhe nivelin më të lartë të ankthit, i cili rritet pas çdo kontakti me një të infektuar.

“Fillon problematika me ndryshime të gjumit, të oreksit me luhatje të gjendjes fizike që më së shumti imiton një infektim të mundshëm dhe kjo i tmerron akoma më tepër duke bërë që pikërisht ta predisopozojnë veten padashje drejt një infektimi të mundshëm”, tha psikiatrja Arjana Reli.

Edhe më i dëmshëm është ankthi tek personat që janë të infektuar, pasi ai e rëndon gjendjen e tyre, duke i çuar në disa raste edhe në fatalitet.

“Ankthi çon në atakun e panikut dhe ataku i panikut ndikon dhe në sistemin e frymëmarrjes dhe nga studime ka dalë që personat që vuajnë atakun e panikut normalisht ulin nivelin e e oksigjenimit. Kështu që në një infektim që kemi prekje të mushkërisë, pamundësia për të mos oksigjenuar mirë edhe me anë të sistemit nervor mushkërinë ul kapacitetin vital dhe mund të çojë në vdekje për shkak të këtij mekanizmi”.

Duke parë që ankthi ka pasoja negative si tek personat e painfektuar ashtu edhe tek ata që janë duke u përballur me Covid-19, ekspertët e shëndetit mendor rekomandojnë ushqim të shëndetshëm dhe shmangie të informacioneve apo bisedave për raste fatale.