5 shqiptarë emigrojnë çdo 1 orë nga vendi, gjatë 24 orëve, 127 të larguar. Studimi britanik: Valë e re ardhjesh me gomone

64
Sigal

Shqipëria po shpopullohet çdo ditë e më shumë. Nga vendi nuk largohen vetëm punëtorë sezonal, por me kontrata pune në xhep apo në kërkim të një pune. Shqipëria nuk ofron asgjë më për forcën punëtore, e cila po kërkon tregjet europiane për paga dhe jetesë më dinjitoze.

Në vitin 2022, u larguan nga vendi rreth 46 mijë persona, niveli më i lartë i 8 viteve të fundit. Sipas përllogaritjeve, çdo një orë nga Shqipëria janë larguar 5 shqiptarë, teksa gjatë 24 orëve numri i të larguarve është 127.

Në ambasadat europiane në Tiranë, radha e personave që presin dokumentacionet është e gjatë. Synimi është largimi pakthim teksa shifrat flasin për mbi 510 mijë shqiptarë të larguar vetëm gjatë kohës që socialistët kanë qenë në pushtet.

Studimi britanik/ Valë e re shqiptarësh me gomone drejt Anglisë

 Suella Braverman është paralajmëruar për një valë të re emigrantësh shqiptarë që kalojnë Kanalin këtë verë, pavarësisht goditjes së anijeve të vogla. Sekretarit të Brendshëm i është dorëzuar një studim i brendshëm, i porositur nga ambasada e Mbretërisë së Bashkuar në Tiranë, që tregon se gjysma e të rinjve shqiptarë duan të kalojnë Kanalin për në Britani këtë verë.

Sondazhi, i kryer nga Swiss Contact në 1,800 familje në Kukës dhe i financuar nga Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar, tregoi se gjysma e të rinjve të moshës 17-22 vjeç në këtë zonë donin të linin atdheun e tyre dhe të shkonin në Britani, pavarësisht nga rreziqet e kalimit të Kanalit.

Kukësi është një ndër zonat kryesore në Shqipërinë veriore për emigrantët. Megjithatë, sondazhi zbuloi se në përgjithësi 38 për qind e njerëzve në veri të Shqipërisë, një nga zonat më të varfra, donin të largoheshin, shkruan The Telegraph.Nga këta, 59 për qind thanë se donin të vinin në Mbretërinë e Bashkuar, vetëm 20 për qind zgjodhën Gjermaninë dhe vetëm 7 për qind Shtetet e Bashkuara. Gati gjysma (47 për qind) e atyre që donin të vinin në Mbretërinë e Bashkuar thanë se tashmë kishin të afërm në Britani. Të rinjtë shqiptarë përfaqësonin kontigjentin më të madh të atyre që donin të largoheshin për në Britani. Një rekord prej 45,700 emigrantësh arritën në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar përmes Kanalit, nga të cilët një e katërta ishin shqiptarë. Zbulimi nënvizon natyrën sezonale të migrimit të paligjshëm nga shqiptarët pasi rritja kryesore nga vendi nuk u materializua vitin e kaluar nga qershori deri në shtator, kur më shumë se 10,000 nga 12,000 shqiptarë kaluan Kanalin në 2022. Shifrat të hënën treguan se afganët, irakianët dhe iranianët mbeten grupet më të mëdha pavarësisht rënieve. Megjithatë, ka pasur një rritje të indianëve, nga 98 në 855, turqve nga 169 në 516 dhe vietnamezëve nga 279 në 342. Ministrat po synojnë gjithashtu rreth 20,000 shqiptarë të tjerë që kanë hyrë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar, megjithëse ata pranojnë se 70 deri në 80 për qind mund të jenë arratisur nga lirimi me kusht i imigracionit.