Alarm edhe Zimbabve/ Klodian Zoto i inceneratorëve në Shqipëri, është përfshirë në një skandal korrupsioni me 120 milionë euro

467

Klodian Zoto është përfshirë në një skandal në shtetin e Zimbabve ku i përfshirë është edhe ministri i Pushtetit Lokal të atij vendi, July Moyo. Skandali në fushën e inceneratorëve kap vlerën e 120 milionë eurove, dhe bëhet fjalë për marrjen e një tenderi në të cilën ai nuk ishte futur fare. Lajmi bëhet i ditur nga “The Independent Zimbabve”. Artikulli:

Andrew Kunambura / Chipa Gonditi

Kompania – Integrated Energy B.V (IEBV) – nënshkroi një Memorandum Mirëkuptimi (MOU) me qeverinë e Zimbabve, përmes Ministrisë së Pushtetit Lokal dhe këshillit muajin e kaluar. Kjo pavarësisht nga fakti se kompania nuk mori pjesë në procesin e tenderimit, sipas burimeve nga qyteti i Harare. Burimet thanë se IEBV nuk është midis tre kompanive, të cilat iu përgjigjën një ftese të tenderit për projektin vitin e kaluar. Hetimet nga Zimbabve gjithashtu treguan se IEBV ishte regjistruar vetëm zyrtarisht në 2016 si një kompani postare holandeze. Kompania është në pronësi të një shtetasi holandez të quajtur Klodian Zoto, thuhet në shkrimin e publikuar nga “Indipendent Zimbabve”. Indipendent është përpjekur të gjejë kontakte të kompanisë, por kuptoi se nuk ka detaje zyrtare kontakti, adresë interneti ose e-mail përveç një adrese fizike, dhënë si Hoogoorddreef, 15 1101 BA, Amsterdam. Sipas Aktit të Prokurimit, çdo kontratë që tejkalon një milion dollarë duhet të jepet nëpërmjet një tenderi publik.

Hetimet treguan se IEBV ishte gjithashtu në listën e zezë në Shqipëri, ku në mënyrë kontroverse u dha një tender për ndërtimin e një landfilli të mbeturinave në Tiranë, në 2017, në një marrëveshje në të cilën do të kishte menaxhuar projektin për 30 vjet. Përsëri, marrëveshja u nënshkrua pa ndjekur procedurat e tenderit. Sipas shtypit shqiptar, IEBV ishte e vetmja kompani që mori pjesë në tender, duke ofruar një ofertë prej rreth 128 milionë euro (143,4 milionë dollarë amerikanë). Shtypi shqiptar gjithashtu raportoi se propozimi i tij për të ndërtuar landfillin në Tiranë u dërgua në ministrinë e Mjedisit të atij vendi vetëm tre muaj përpara se të ekzistonte zyrtarisht si kompani. Pas shqyrtimit të ofertës, Këshilli i Ministrave vendosi të hapë një procedurë tenderimi më 7 dhjetor 2016, duke siguruar që IEBV të marrë një bonus prej 8%, duke garantuar në thelb se do të marrë koncesionin. Marrëveshja çoi në protesta të mëdha në rrugë, në periferi ngjitur me inceneratorin e mbeturinave jashtë kryeqytetit të vendit ballkanik, Tiranës në janar të vitit të kaluar. Protestuesit u sulmuan brutalisht nga policia. Protestuesit dëshironin që marrëveshja të anulohej, duke argumentuar, se shoqërisë i paguheshin shuma të mëdha parash, pavarësisht nga një punë pa vlerë, sipas mediave të Shqipërisë, shkruhet në artikullin e publikuar nga “Indenpendet Zimbabve”. Vetëm më 27 dhjetor të vitit të kaluar, kryeministri shqiptar Edi Rama shkarkoi gjysmën e kabinetit të tij (14 ministra) në përgjigje të protestave masive. Ato përfshinin ish-ministren e financave të vendit Arben Ahmetaj, i cili u identifikuan nga shtypi pasi kishte ndikuar në marrëveshjen, sepse ai ishte mik i Zoto-s. Marrëveshja që atëherë është bërë një çështje e madhe politike në vend, me përfaqësuesen e partisë opozitare, Jorida Tabaku, duke lëshuar dokumente që tregojnë se IEBV ishte paguar 33 miliardë Lekë Shqiptare, një vlerë e barabartë me 291 milionë US $, pavarësisht faktit se inceneratori është ende të përfundojë. Lajmi i publikuar: https://www.theindependent.co.zw/2019/06/07/minister-in-us134m-tender-scam/