Si të luftoni tumorin në mushkëri, buzë, mitër dhe pankreas

177

Ja 33 sëmundjet e rënda që shkakton pirja e duhanit. Mosha kur shfaqen simptomat është rreth 50 vjeç

Duhani gjatë djegies çliron 4 mijë lëndë, që nga nikotina dhe monoksidi i karbonit (si përgjegjës kryesor për vrasësin nga duhani dhe dëmtimet e aparatit kardiovaskular) dhe deri te katranet, substancat me përbërje benzopireni, kobalti radioaktiv, që janë ndër shkaktarët e tumorit të mushkërive. Është vërtetuar se për çdo 20 cigare rreziku 15-fishohet. Kryesisht te pirësit e duhanit, mosha kur ky shfaq simptomat e tumorit është rreth 50-60 vjeçe dhe prej saj njeriu mund të përfundojë edhe në një ndërhyrje të mundshme kirurgjike. Personat, që kur gdhihen në mëngjes, puna e parë që bëjnë fillojnë të kolliten dhe nxjerrin nga goja gëlbaze në sasi mesatare…

Më shumë lexoni në gazetën Telegraf