Të mirat e gështenjave, si na ndihmojnë ato

Gështenjat janë një ushqim veçanërisht ushqyes, te cilat kur konsumohet në sasi normale, vetëm përfitime shëndetësore mund të na ofrojnë.

Kaloritë që kanë janë të mjaftueshme (370 deri në 100 gram), përmban 48% ujë, shumë minerale dhe janë një burim i mirë i proteinave (aminoacidet esenciale që nuk prodhohen dot nga trupi) dhe karbohidratet (45%, kryesisht në formën e niseshtes).

Gështenja përmban proteina të mjaftueshme, vlera biologjike e së cilës është e ngjashme me proteinën e vezëve dhe tretet lehtësisht nga trupi, transmeton ATA. Ndryshe nga frutat e tjera, gështenjat përmbajnë më pak yndyra ndërsa në të njëjtën kohë janë të pasura me minerale, vitamina dhe lëndë ushqyese.

Është një burim i mirë i acideve yndyrore monounsaturated të tilla si acid oleik dhe palmitoleic, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq (LDL) dhe për të rritur të mirin (HDL ). Janë të njohura për kontributin e tyre në funksionin e mirë të zorrëve si dhe një zëvendësues për drithërat .

Për sa i përket metaleve, kanë përmbajtje të mirë të kalciumit (për transferimin e stimujve nervorë dhe forcimin e kockave dhe të dhëmbëve), magnezin (antidepresive dhe thelbësore për shëndetin e flokëve), fosfor, hekur, natrium dhe kalium. Sa i përket kaliumit, përmbajtja e tyre është mjaft e lartë, duke arritur në 518 mcg në 100 gramë.

Përveç kësaj, gështenjat përmbajnë vitamina B1 dhe B2, të cilat janë thelbësore për transformimin e ushqimit në energji dhe funksionimin e qetë të sistemit nervor, si dhe vitaminë C (nxit sistemin imunitar) dhe acidin folik (të nevojshëm për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut).

Gështenja, të papjekura ose të pjekura, është një ushqim i plotë, ideale për fëmijët në zhvillim, për ata që shërohen nga sëmundje të ndryshme, si dhe për atletët. Edhe pse gështenja klasifikohen te grupi i frutave të thata pjesa e ngrënshme është e butë dhe karakterizohet nga një përmbajtje e lartë koll, dy herë më shumë se patatja.