Si mund ta mbroni fëmijën më mirë nga vapa?!

144
“Goditja” nga i nxehti
“Goditja” nga i nxehti është një lloj gjendje e plogësht e shëndetit, e cila mund të shfaqet me simptoma pak a shumë intensive për shkak të rritjes së papritur të temperaturës së trupit në stinën e Verës. Është një e “keqe”, e cila më së shumti prek fëmijët.
Shkaqet
Shkaktarët e kësaj gjendjeje janë tre: temperaturat e larta, niveli i madh i lagështisë dhe ajrosja e paktë. Shkaku kryesor i goditjes nga i nxehti qëndron në kombinimin e nxehtësisë dhe të lagështisë. Ndër të tjera, ekspozimi direkt në rrezet e diellit, mund të shkaktojë djegie të shkallës së parë apo të dytë.
Simptomat
Simptomat që karakterizojnë këtë gjendje të keqe të shëndetit gjatë stinës së verës janë të ndryshme dhe mund të manifestohen me intensitet: vjellje, dhembje koke, rritje temperature, dhembje barku, lodhje, plogështi dhe madje edhe nervozizëm. Një vëmendje edhe më e madhe duhet t’i kushtohet atyre fëmijëve me patologji kronike, sepse ka të ngjarë të përjetojnë një shkallë më të madhe të tyre kur temperaturat janë tepër të larta.
Si të veproni në rast të një goditjeje nga i nxehti?
Çojeni fëmijën në një ambient nën hije dhe të ajrosur. Ky është hapi i parë që duhet të bëni nëse i vogli shfaq simptomat e kësaj patologjie le të themi. Nëse manifeston shenja plogështie, shtrijeni fëmijën në një pozicion të atillë që këmbët të jenë më të ngritura dhe i jepni ndonjë lëng frutash jo shumë të ftohtë, me ngadalë. Nëse temperaturën e ka më të lartë se 38 gradë, jepini një ilaç kundër uljes së saj, si për shembull një paracetamol ose një ibuprofen. Nëse fëmija juaj nuk përmirësohet, atëherë ju këshillohet të shkoni në urgjencë.
Çfarë duhet t’i jepni fëmijës për të ngrënë?
Me rritjen e temperaturave duhet të ulni marrjen e kalorive, në veçanti atë nga ushqimet me yndyrë; është mirë që fëmijës suaj t’i jepni karbohidrate të thjeshta e të cilat janë lehtësisht të tretshme. Sallata, lulet e freskëta të kungullit të njomë, patëllxhani, specat dhe domatet janë vetëm disa nga ushqimet më të shëndetshme për t’u konsumuar në muajt e nxehtë. Te perimet gjenden shumë kripëra minerale (kalcium, hekur, fosfor, magnez dhe kalium), vitamina (A, C, B1, B2, B12, E), ujë dhe fibra.