Reumatizma, shkaktarë veç klimës dhe të ushqyerit, edhe mungesa e aktivitetit fizik

252

Ka rëndësi të kuptohet se sot reumatizma stopohet në sajë të medikamenteve shumë të mira të futura kohët e fundit në mjekësinë shqiptare.

 Reumatizma është një nga sëmundjet që prek të gjitha grupmoshat. Si e tillë, asaj i duhet kushtuar një rëndësi e veçantë nga të gjithë pacientët e prekur prej saj. Në numrin e kaluar dr. Selami Balla shpjegoi disa nga rreziqet që kërcënojnë kategori të caktuara shoqërore nga gama e gjerë e sëmundjeve reumatizmale, si gratë gjatë menopauzës, apo fëmijët e vegjël 3-5 vjeç, që megjithëse në moshë të njomë nuk janë imun ndaj saj.

Megjithëse një pjesë e konsiderueshme e pacientëve ia vënë fajin për prekjen nga reumatizma kohës me lagështirë, megjithëse klima nuk është shkaktari kryesor. Është arritur në një sërë konkluzionesh, të tjera probleme kanë mbetur ende pezull. Të mos harrojmë se në reumatizëm ndikon edhe të ushqyerit, dieta, lëvizjet, ushtrimet, kujdesi, higjiena.

Për më tepër lexoni Gazetën Telegraf