Prof. Dr. Piergiuseppe Bellezza: Retinopatia diabetike, sëmundja që prek retinën e syve

325

INTERVISTA/ Flet për Suplementin “Mjekësia”, Prof. Dr. Piergiuseppe Bellezza, kirurg okulist

Diabeti është një sëmundje që karakterizohet nga nivel i lartë glukoze (ose sheqeri) në gjak. Ky nivel i lartë glukoze është i shkaktuar nga paaftësia e organizmit për të përdorur insulinën e vet për të tretur sheqerin. Mjekësia akoma nuk e di me saktësi përse ndodh një gjë e tillë dhe e kanë quajtur shkakun: sindroma x, por përgjithësisht besohet se, faktorët kryesorë që çojnë në diabet janë; gjenet e predispozuara, ushqim jo i ushqyeshëm, mungesë aktiviteti fizik, mbipesha. Rrallë ndonjë sëmundje tjetër, në dukje kaq “e butë”, krijon ndërlikime kaq të shumta e të rënda sa diabeti. Rrallë ndonjë sëmundje tjetër sa ai, arrin të prekë e të dëmtojë aq heshtazi e ngadalë thuajse të gjitha organet kryesore te trupit pa përjashtim, dhe sidomos enët e gjakut, duke krijuar aksidente kaq dramatike e madje tragjike.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf