Sigal

Gështenja posedojnë veti terapeutike, dhe për shkak të vlerës së lartë të energjisë, ato rekomandohen veçanërisht për atletët dhe fëmijët.

Ato ndihmojnë me problemet e veshkave dhe tretjen. Çaji nga gështenja ndikon në zbutjen e simptomave të astmës dhe bronkitit, dhe mund të hahet në supë dhe sallata.

Dihet se gështenja e pjekur u shitën në rrugët e Romës në shekullin e 16-të, dhe aroma dehëse tashmë ishte përhapur nëpër rrugët e qytetit ashtu siç ndodh sot.

Gështenjat i përkasin një grupi arra, por kushërinjtë e tyre arra, bajame dhe lajthi ndryshojnë në përmbajtjen më të ulët të yndyrës dhe vitaminës C. Gështenjat dallohen me cilësi të veçantë dhe shije të ëmbël e të butë.

Nga ana tjetër, gështenja e egër, e cila për fat të keq nuk hahet, ka veti shëruese për venat me variçe dhe dëmtim të kapilarëve, dhe ekstraktet e tij përdoren për përgatitjen e preparateve medicinale.

Gështenjat janë edhe një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës B6, kaliumit, acidit folik dhe fibrave ushqyese të nevojshme për funksionimin e duhur të sistemit të tretjes.

Gështenja është një ushqim që ka një vlerë pak më të lartë të energjisë, pasi 100 gram gështenja të pjekur përmban rreth 245 kcal. Edhe pse frutat e gështenjës janë shumë ushqyese, është e vështirë të tretet. Është interesante që gështenja e pjekur përmban më shumë vitamina dhe e ziera ka një sasi të madhe përbërësish mineralesh.