Njihuni me 6 sëmundjet që i marrin jetën femrave

121

Hulumtimet kanë treguar se gratë mbipeshë kanë një risk vdekje katër fish më të madh nga sëmundjet e zemrës.

Sëmundjet e zemrës dhe enëve janë shkaqet më të shpeshta të vdekjes tek femrat. Sipas një studimi në vitin 2004, shkaku i vdekjes për shkak të sëmundjeve të zemrës dhe të enëve të gjakut ishte 43 % tek meshkujt, e cila u rrit në 53% tek gratë. Në vendin tonë, rreziku i prekjes nga ndonjë sëmundje e zemrës shkon deri në 6,9% të femrave. Në dy dekadat e fundit, ndërsa rreziku për sëmundjet e zemrës në të gjithë botën ka rënë, rreziku ndaj sëmundjeve të zemrës tek gratë premenopauzale, me fjalë të tjera para menopauzës, është në rritje. Arsyeja më e zakonshme për këtë rritje është rritja tek femra e normave të pirjes së duhanit. Specialisti i Kardiologjisë Nalan Karadag, MD, nga Spitali Acibadem Kozyatagi, nënvizoi faktin së sëmundje të tilla si mbipesha dhe diabeti, vënë në shënjestër sistemin kardiak dhe atë enëve të gjakut tek gratë dhe ka listuar sëmundjet si më poshtë:

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf