Ndrydhja e kaviljes, terapia që shëron traumën, kujdes mos përdorni fasho

2549

Pacienti nuk mban dot peshën e trupit dhe nuk ndjehet i sigurt kur mbështet këmbën në tokë. Ja çfarë s’duhet të bëni

Paraqet një nga traumat më të shpeshta në sport dhe jetë. Zakonisht dëmtohet kompartimenti i jashtëm (80% të rasteve) pas traumës së përthyerjes së këmbës nga brenda, e cila shkakton tërheqjen apo këputjen e legamentit pernoneo-astragal dhe të kapsulës artikulare. Traumat me përthyerje të këmbës nga brenda shkaktojnë një dëmtim të legamentit deltoid, i cili ndodhet në anën e brendshme të kaviljes. Kur trauma është e fortë mund të ketë edhe thyerje të kockës maleolare të brendshme ose të jashtme. Traumat mund të jetë akute (të shkaktuara nga përplasje, ndryshim të menjëhershëm të drejtimit të ecjes apo vrapimit) ose kronike (pas mbingarkesave të tejzgjatura). Kjo bën që pacienti të ketë një ndjesi sikur nuk mban dot peshën e trupit dhe nuk ndjehet i sigurt kur mbështet këmbën në tokë.

Simptomat

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf