Ndërlikimet arteriale të zemrës dhe trurit

161

Shkaktarët janë dhjamosja, tensioni i lartë, yndyrat, nikotina e duhanit, emocionet e ankthi dhe puna pa lëvizje fizike

Ndryshe nga dëmtimet e mësipërme në kapilarë, që janë tipike e karakteristike vetëm për diabetin, ndërlikimet në arteriet me kalibër më të madh krijohen edhe nga një sërë faktorësh të tjerë. Arterioskleroza është një proces që krijohet nga ndikimi i përbashkët dhe nga mpleksja e një sërë faktorësh favorizues, si dhjamosja e tepërt, tensioni i lartë i gjakut, yndyrat e tepërta në gjak, nikotina e duhanit, emocionet e ankthi i vazhdueshëm, puna ndenjur, jeta pa lëvizje fizike, trashëgimia etj. Ndër këta faktorë një vend të veçantë zë edhe diabeti, i cili, qoftë direkt, qoftë dhe tërthorazi (duke rënduar e fuqizuar disa nga faktorët e mësipërm), është një ndër bashkautorët kryesorë për krijimin dhe formimin e pllakave arteriosklerotike…

Shkrimin e plotë do ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print