Komplikacionet e diabetit në sy

141

Pacientët diabetikë duhet të bashkëpunojnë ngushte me endokrinologun, të jenë rigorozë në dieta, si dhe në konsultat e vazhdueshme me okulistin

Diabeti shkakton komplikime në organe të ndryshme e ndër to edhe në sy. Sëmundja diabetike e syrit i referohet një grupi të ndryshimeve në sy, të cilat paraqiten te personat me sëmundje të sheqerit dhe që shënohen si komplikime të diabetit.

Informacion i detajuar për sëmundjen e diabetit

Diabetus mellitus është një sëmundje sistemike me bazë gjenetike, e cila ndahet në dy lloje tip 1  dhe tip 2. Tipi 1 fillon në fëmijërinë e hershme dhe vazhdon për gjithë jetën, ndërsa tipi 2 fillon mbas moshës 40-45 vjeç. Kur flasim për komplikacionet e diabetit në sy më tepër i referohemi tipit 2.  Diabeti është një sëmundje shumë e përhapur në botë dhe në vendin tonë niveli i rritur i hemoglobinës së glukozuar Hb1A, çon në shfaqjen e diabetit, nga niveli dhe kontrolli i nivelit të Hb1A varet dhe niveli i komplikacioneve sistemike si dhe komplikacioneve okulare.

Komplikacionet e sëmundjes së diabetit në sy 

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf