Ja përfitimet që mund të sjellin fiqtë në shëndetin tuaj…

645
Sigal

Pema e fikut është një nga bimët më të vjetra të kultivuara ndonjëherë. Në kokrrën e fikut ka ushqyes të ndryshëm dhe nëse është i freskët, vetitë ushqyese janë të jashtëzakonshme: përmban proteina, celulozë, pektin, acide organike, vitamina A, B1, B3, C, PP.

Për më tepër, ato janë të pasura me natrium, kalium, kalcium, magnez, hekur dhe fosfor dhe dihet se këto dy të fundit janë të nevojshme për të garantuar funksionimin korrekt të zemrës, për të përmirësuar gjendjen tonë shëndetësore dhe për të forcuar sistemin imunitar.

Jo vetëm frutat, por edhe gjethet e fikut janë një burim i mirë i flavonoideve dhe polifenoleve, duke përfshirë acid gallik, acid klorogjenik etj. Psoralenset e pranishme ne fruta dhe vaj esencial të marra nga gjethet kanë veti të rëndësishme anti-diabetike.

Këto janë disa nga përfitimet nëse hani fiq: humbje peshe, pasi ato përmbajnë shumë fibra dhe një enzimë që stimulon tretjen e quajtur ficin.

Parandalon kancerin, pasi ato përmbajnë një përbërje të quajtur benzaldehyde e cila, sipas studimeve shkencore, është  treguar se ka aftësi kundër kancerit, por gjithashtu për të kontrolluar presionin e gjakut, duke qenë i pasur me kalium, një mineral që ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut dhe hipertensionit.

Së fundmi, fiqtë forcojnë kockat, janë të pasura me kalcium dhe fosfor, të cilat promovojnë formimin e eshtrave dhe ndihmojnë tretjen, pasi ato kanë një përmbajtje të lartë të fibrave të tretshme dhe të pazgjidhshme.