Ja kush preket nga diabeti

169

Analiza e nivelit të glukozës në gjak në gjendje esëll (pa ngrënë) është analiza e preferuar për të diagnostikuar sëmundjen

Po thuajse çdokush e njeh dikë që ka diabet. Më shumë se 350 milionë njerëz në botë (sipas të dhënave të Organizatës Botërore të Shëndetësisë), janë të prekur nga diabeti, një sëmundje serioze, jetëgjatë. Kjo do të thotë rreth 0.5 për qind e popullatës botërore ose 1 në 200 persona vuajnë nga diabeti. Ndërkohë në disa vende të zhvilluara përqindja është shumë më e lartë, dhe në SHBA për shembull arrin në gati 8 për qind. Diabeti nuk është sëmundje ngjitëse. Njerëzit nuk mund ta marrin atë nga njëri-tjetri. Megjithatë, ka disa faktorë të caktuar, të cilët rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit.

perme teper lexoni Gazeten Telegraf