I përdorin shpesh, por këto pajisje u duhen ndaluar fëmijëve nën moshën 12- vjeçare

166
Akademia Amerikane e Pediatrisë dhe Shoqëria shtetërore kanadeze e Pediatrisë pohon se foshnjat të moshës 0-2 vjeç nuk duhet të kenë ndonjë ekspozim ndaj teknologjisë, 3 deri në 5 vjeç mund të kalojnë një orë në ditë, dhe 6 deri në 18 vjeç të kufizuar për 2 orë në ditë. Fëmijët dhe të rinjtë përdorin 4-5 herë më shumë se rekomandimet përkatëse teknologjinë dhe kjo shoqërohet me pasoja të rënda dhe shpesh kërcënuese për jetën. Përdorimi i telefonave celularë, tableta, lojëra elektronike është rritur në mënyrë dramatike sidomos nga fëmijët shumë të vegjël (Common Sense Media, 2013).
Terapistët dhe mjekët pediatër janë duke i bërë thirrje prindërve, mësuesve për të ndaluar përdorimin e të gjitha pajisjeve elektronike për fëmijët nën moshën 12 vjeç. Në vijim janë arsyet kërkimore-bazuar në këtë përfundim.
– Zhvillimi i vonuar i trurit
– Obezitet
– Mungesë e gjumit. 60% e prindërve nuk mbikëqyrin përdorimin e teknologjisë nga fëmijët së tyre, dhe 75% e fëmijëve janë të lejuar të përdorin teknologji në dhomat e tyre (Fondacioni Kaiser 2010). Kjo do të thotë ata nuk shtrihen në shtrat në orarin e caktuar.
– Sëmundje mendore. Përdorimi i tepruar i teknologjisë është një faktor në normat në rritje të depresionit të fëmijëve, ankthi, çrregullim, humbje vëmendje, autizëm, çrregullim bipolar, psikozë dhe sjellje problematike e fëmijës (Universiteti Bristol 2010, Mentzoni 2011 Shin 2011 Liberatore 2011 Robinson 2008) . Një në gjashtë fëmijë kanadezë kanë një sëmundje të diagnostikuar mendore.
– Agresioni
– Varësi ndaj teknologjisë Prindërit gjithnjë e më shumë po shkëputen nga fëmijët e tyre. Në mungesë të lidhjes prindërore, fëmijët lidhen më shumë me pajisjet, lidhje të cilat mund të rezultojë një varësi (Rowan 2010). Një në 11 fëmijët e moshës 8-18 vjeç janë të varur nga teknologjia (xhentile 2009).
– Rrezatimi. Në maj të vitit 2011, Organizata Botërore e Shëndetësisë i klasifikoi telefonat celularë (dhe pajisje të tjera wireless) si një rrezik kategori 2B (kancerogjene të mundshëm) për shkak të emetimit të rrezatimit (ËHO 2011). Kjo i shndërron në mjaft të rrezikshme për fëmijët e vegjël
-Fëmijë të paqëndrueshëm.