Dr. Migena Vargu: Melanoma, tumori i lëkurës, trajtim efikas nëse kapet në kohë

315

INTERVISTA/ Flet Dr. Migena Vargu, dermatologe: Çdo individ duhet të njohë gjendjen e nishaneve të tij

Melanoma është një nga llojet më të rrezikshme të tumorit të lëkurës. Ajo zhvillohet në qelizat, prej të cilave prodhohet melanina-pigmenti që përcakton ngjyrën e lëkurës sonë. Melanoma mund të formohet gjithashtu në sy dhe mjaft rrallë në organet e brendshme si p.sh. zorrët. Shkaku i melanomave nuk është i qartë, por ekspozimi ndaj rrezeve ultraviolet të diellit apo solarëve rrisin shumë riskun e zhvillimit të këtij lloj tumori. Gjithashtu, në faktorët rriskues ka edhe një komponent gjenetik, i cili luan jo më pak një rol të rëndësishëm. Për gazetën “Telegraf”, dermatologia Migena Vargu, mjeke në spitalin sëmundjeve të brendshme QSUT “Nënë Tereza”. tregon se, cilat janë sëmundjet më të shpeshta që shfaqen gjatë kësaj stine, së bashku me këshillat dhe kujdesin që duhet treguar për të mbajtur larg komplikacionet e rënduara. Ajo shprehet se, melanoma mund të trajtohet suksesshëm nëse detektohet në kohë.

Doktoreshë, çfarë është melanoma dhe sa e përhapur është?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf