Dr. i Shkencave Hekuran Braho: Humbja e dëgjimit, shkaqet dhe mjekimi

516

INTERVISTA/ Flet Dr. i Shkencave Hekuran Braho, mjek ORL në Spitalin Ushtarak

Humbja e dëgjimit është një problem i zakonshëm i shkaktuar nga zhurmat, plakja, sëmundjet dhe trashëgimia. Dëgjimi është një kompleks që përfshin mundësinë për të zbuluar tingujt dhe aftësia e trurit për t’i interpretuar ato tinguj, duke përfshi tingujt e bisedës. Faktorët që e përcaktojnë sa shumë humbja e dëgjimit do të ndikojë negativisht në cilësinë e jetës së një personi përfshin: shkallën e humbjes së dëgjimit, humbjen e dëgjimit nëpër frekuenca të ndryshme, njeri apo dy veshët e prekur, kompleksi i sistemit të dëgjimit që nuk punojnë si duhet si, veshi i mesëm, i brendshëm, rrugët nervore, truri. Aftësia për t’i njohur tingujt e fjalës, historia e ekspozimeve ndaj zhurmës me zë të lartë apo toksinave të barnave që mundë të dëmtojnë dëgjimin, mosha etj. Lidhur me faktin se si mund t’i rikuperojmë dëmtimet në vesh dhe uljen e dëgjimit, për metodat që përdoren, do të flas për gazetën “Telegraf” Dr. i Shkencave Hekuran Braho, mjek ORL në Spitalin Ushtarak.

Doktor, çfarë është ulja e dëgjimit?

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf