Çfarë është infeksioni viral i shkaktuar nga CMV, simptomat, mjekimi dhe mënyrat mbrojtëse

5031

INTERVISTA/ Flet për “Telegraf”, Dr. Natasha Ajazi, mjeke pediatre në Qendrën Shëndetësore Nr. 4

Citomegalovirusi (CMV) është pjesëtare e familjes së madhe të herpesviruseve dhe është shkaktare e infeksioneve virale e kongenitale. Infeksioni nga CMV, paraqet shprehjen imunologjike që ndodh fillimisht. Ajo lidhet me moshën dhe përgjigjen imune të pacientit, kur infeksioni është i fituar. Periudha e inkubacionit është nga 3-12 javë. Në përgjithësi këto viruse janë tepër fragile, e nuk jetojnë gjatë, jashtë likuidit human. Karakteristika është se kanë aftësi për të qëndruar dhe fjetur brenda bartësit për periudha të gjata kohe. CMV mund të strehohet në lëngjet e trupit në një person të infektuar më parë dhe si pasojë mund të gjendet në pështymë, në gjak, lot, spermë, në qumështin e nënës. Por se cilat janë rrugët e përhapjes së sëmundjes, si bëhet trajtimi mjekësor dhe cilat janë mënyrat për t’u mbrojtur i shpjegon në një intervistë për suplementin “Mjeku në familje”, doktoresha Natasha Ajazi, mjeke pediatre në Qendrën Shëndetësore Nr. 4 në Tiranë.

Doktoresha cilat janë rrugët e përhapjes së sëmundjes?

per me teper lexoni Gazeten Telegraf