Bima që kuron sëmundjet neurologjike, forcon zemrën dhe shëron mëlçinë

268

ARONIA/ Shkencëtarët rusë e cilësojnë si shëruese të disa sëmundjeve. Ja çfarë rekomandojnë mjekët

Aronia është një super-frut shumë i dobishëm për shëndetin e njeriut. Në botë, ka gjetur përdorim të madh, veçanërisht në industrinë farmaceutike, për përgatitjen e preparateve për trajtimin e presionit të lartë të gjakut, arteriosklerozës, sëmundjeve neurologjike, për të përmirësuar kujtesën etj..Indianët e Amerikës Veriore, për uljen e temperaturës dhe ndërprerjen e diarresë përgatitnin çaj, ndërsa frutat e saj i përdornin si konservues apo ruajtës të mishit dhe ushqimeve tjera gjatë stinës së dimrit, ose e kanë përdorur të gjithë shkurren e aronisë: rrënjën e vendosnin në plagë për të ndaluar gjakderdhjen. Pas vitit 1946, aronia filloi të bëhet e njohur në ish-Bashkimin Sovjetik si një prej frutave më të rëndësishëm dhe u mboll në shkallë të gjerë. Shkencëtarët rusë, frutat e pjekur të aronisë i futën në mesin e bimëve parandaluese dhe shëruese te disa sëmundjeve…

 

Shkrimin e plotë mund ta lexoni në brendësi të “Telegraf” print