Anila Kalleshi: Roli i karotës në dietën tuaj

265

Flet Estetistja dhe Dietologia e mirënjohur shqiptare, Anila Kalleshi

Origjina e karotave ka një histori rreth 5.000 vite më parë nga Afganistani i sotëm. Më pas filloi përhapja e kësaj bime të mrekullueshme përmes shekujve në Lindjen e Mesme, Azi, Afrikë si dhe në Europë. Që nga shekulli i 18-ë, kultivohen varietete të ndryshme karotash të bardha, të verdha, të kuqe, gështenjë dhe të zeza, por jo karota portokalli. Karota portokalli është produkt i ndërhyrjes njerëzore. Holandezët duke dashur të tregonin besnikërinë e tyre ndaj Shtëpisë së Portokallit, një principatë protestante franceze, shartuan në shekullin e 16-të varietetet e karotave të kuqe me ato të bardha duke krijuar karotën që ne njohim sotme një ngjyrë portokalli të ndritshme shumë të bukur.

për më tepër lexoni Gazetën Telegraf