Alarmi i shkencëtarëve për mishin e pulës: Shkakton…

508

Konsumi i mishit të pulës i vë konsumatorët në rrezik të lartë për t’u prekur nga një formë e rrallë e kancerit në gjak, e njohur si limfoma jo-Hodgkin, ashtu sikurse prekjen nga kanceri i prostatës tek meshkujt. Paralajmërimi vjen nga shkencëtarët e Universitetit të Oksford.

Studimi i tyre bëri pjesë 475 mijë britanikë në moshë të mesme, të cilët u vëzhguan për një periudhë 8-vjeçare, mes 2006-s dhe 2014-s.

Atyre iu analizua dieta ushqimore sëbashku me sëmundjet që u prekën.

Sipas artikullit të publikuar nga DailyMail, rreth 23 mijë persona u prekën nga kanceri.

Konsumi i mishit të pulës rezultoi se rriste rrezikun për t’u prekur nga melanoma malinje, kanceri i prostatës dhe limfoma jo-Hodgkin“, thuhet në punën kërkimore të publikuar në Revistën e Epidemiologjisë dhe Shëndetit të Komunitetit.

Kjo punë kërkimore kishte si qëllim të gjentje vetëm lidhjen mes konsumit të mishit të pulës dhe disa llojeve të caktuara të kancerit, pa u marrë me shkaqet.

Ekzistojnë disa faktorë që mund ta shkaktojnë këtë lidhje. Mund të kuptojë se mishi në vetvete është kancerogjen, por mund të jetë edhe mënyra sesi mishi gatuhet.