Vizita në Kalabri me Presidentin Meta, mesazhet në Twiter, Presidenti Mattarella: I kënaqur nga pritja e arbëreshëve

274

Presidenti i Italisë, Mattarella e ka përcjellë me shume entuziazëm vizitën e djeshme historike së bashku  me Presidentin Meta në Kalabri, tek arbëreshët e Italisë. Përmes disa statuseve që ka bërë në rrjetin social Twitter, Kreu i Shtetit italian, ka shprehur ndjesitë dhe kënaqësinë e tij për pritjen mjaft të ngrohte të arbëreshëve në Kalabri. Ai gjithashtu ka vlerësuar kontributin e çmuar që kanë dhënë ndër vite dhe shekuj arbëreshët për zhvillimin social, kulturor dhe ekonomik të Italisë.

Më poshtë janë disa mesazhe të shprehura nga Presidenti Mattarella në Twitter….

Është një kënaqësi e madhe për mua të jem me ju sot – së bashku me Presidentin Ilir Meta – në San Demetrio Corone. Kjo është një nga forcat lëvizëse të kulturës arbëreshe në Itali.

Kolegji Italo-Shqiptar i Sant’Adriano, i cili na pret sot, është një dëshmi e një rëndësie të madhe të këtij gërshetimi, të këtij përzierje të thellë dhe të frytshëm

SanDemetrioCorone, #Mattarella tek Presidenti #Meta: Jemi ketu për t’u bashkuar, para së gjithash, thirrjes së përbashkët për të ndërtuar së bashku me anëtarët e tjerë të familjes evropiane një kontinent të bashkuar dhe të integruar

#Mattarella: shqiptaret me origjine arbereshe dhe italianët për më shumë se 500 vjet kanë ruajtur me krenari traditat e lashta, ritet fetare, gjuha e paraardhësve, duke siguruar me kurajë dhe me idealet e tyre një kontribut të rëndësishëm në vendin tonë

Mattarella: Me origjine Arbëreshe ishin edhe Francesco Crispi dhe Antonio Gramsci, protagonistët e historisë së vendit tonë dhe të rrugës së ndërtimit të identitetit të saj

#Mattarella: Arbëreshet janë një histori integrimi dhe pranimi që ka qenë një sukses i plotë, një shembull se si njohuritë reciproke dhe respektimi i ndërsjellë i kulturave janë një mjet për rritje për realitetet territoriale

Mattarella: Italianët me origjinë shqiptare dhe shqiptarët “të adoptimit italian” janë dy anët e një medalje të çmuar. Ata perbejne kontributin e jashtëzakonshëm që ka ardhur nga Shqipëria përgjatë 500 viteve të fundit, në zhvillimin social, civil dhe ekonomik të Italisë