Raporti OSBE/ODIHR: Fushata zgjedhore e qetë, kodi boshllëqe dhe paqartësi

127
Misioni i vëzhguesve të OSBE/ODIHR ka publikuar këtë të premte raportin e përkohshëm për zgjedhjet lokale të 21 qershorit. Në të thuhet se fushata ka qenë në përgjithësi paqësore, por e fokusuar në akuza personale, sidomos nga partitë kryesore.
“Fushata, e cila zyrtarisht nisi më 22 maj, ka qenë gjerësisht paqësore, por është fokusuar në akuza personale, veçanërisht nga partitë kryesore. Akuza që nga presioni mbi punonjësit e shtetit deri tek keqpërdorim të fondeve shtetërore. Zyrtarë të lartë të Aleancës për Shqipërinë Europiane kanë shpërndarë një numër të madh certifikatash legalizimi gjatë fushatës”, thuhet në raport.
Raporti gjithashtu vëren që, edhe pse “Kodi Zgjedhor ka një sërë boshllëqesh dhe paqartësish në lidhje me zgjedhjet lokale, ai siguron një bazë të shëndoshë ligjore për zgjedhje demokratike, nëse respektohet nga palët. Amendamentet e vitit 2015 sigurojnë një përfaqësim të barabartë gjinor në listat e kandidatëve”.
Ndërsa lidhur me ankesat, raporti vëren se KQZ ka marrë 22 ankesa ndaj vendimeve të KZAZ-ve, kryesisht për regjistrimin e kandidatëve. “Kolegji Zgjedhor i Gjykatës së Apelit të Tiranës ka shqyrtuar 17 ankesa kundër vendimeve të KQZ-së, dhe 6 prej vendimeve kanë lënë në fuqi verdiktin e KQZ-së”, nënvizon raporti.